-------------------------------------------------------------
Realizacja
zajęć praktycznych w obecnie budowanej części warsztatów
planowana jest już
od następnego roku szkolnego.
Praktycznej
nauki zawodu będą uczyć się tam
uczniowie w zawodach:
technik mechanizacji rolnictwa i
agrotroniki, technik rolnik oraz mechanik-operator pojazdów i
maszyn
rolniczych.
Nowe, nowocześnie wyposażone pomieszczenia warsztatowe z bogatym zapleczem
technicznym pozwolą na podniesienie jakości kształcenia zawodowego, a tym samym
umożliwią lepsze
przygotowanie młodzieży do pracy w wybranym zawodzie.
Zdjęcia – Zenon Mazur
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W poniedziałek 30 października 2017 r. część uczniów uczestniczyła w zajęciach
praktycznych przeprowadzonych na stacji kontroli pojazdów. Pod fachowym okiem
doświadczonego diagnosty uczniowie poznali procedurę przeglądu technicznego
pojazdu samochodowego oraz sami mogli wykonać część czynności pomiarowych.
Zajęcia na stacji były dobrą lekcją przygotowującą uczniów z zakresu diagnostyki
i napraw do egzaminu zawodowego i pracy zawodowej. Następne grupy odbędą
szkolenie z diagnostyki na
kolejnych zajęciach praktycznych.
JK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aby podejmowane działania wszechstronnego kształcenia uczniów
były spójne i kompleksowe przekazywanie wiedzy teoretycznej musi być poparte
wszechstronnym przygotowaniem praktycznym, które realizowane jest w czasie zajęć
warsztatowych oraz w czasie praktyk zawodowych. Zajęcia warsztatowe celem
wzbudzenia zainteresowania przedmiotem i przede wszystkim pracą w rolnictwie
muszą wychodzić naprzeciw potrzebom młodych rolników.
W związku z tym, uczniowie klasy III technikum, kształcący
się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa 25 października 2017 w ramach
zajęć praktycznych z Eksploatacji pojazdów rolniczych pod opieką nauczyciela
Zenona Mazura uczestniczyli w pracach polowych przy zbiorze buraków kombajnem
Holmer Terra Dos T3 o mocy 500KM. Dzięki tym zajęciom mogli obserwować proces
zbioru i transportu buraków na pryzmę. Dodatkowo każdy z uczniów miał okazję
jazdy i obserwacji całego procesu z wnętrzna kombajnu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uczniowie II klasy Technikum,
kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, część Zajęć
Praktycznych, w roku szkolnym 2017/2018, odbywają w „Hotelu Janów” w Borownicy
oraz w „Restauracji Myśliwska” w Janowie Lubelskim.
Uczniowie praktycznie zapoznają się z obsługą gości, wykonują wszelkie niezbędne
prace z tym związane np.: wyparzanie i polerowanie zastawy stołowej, ustawianie
nakrycia, dekoracyjne składanie serwetek, sporządzanie i podawanie napojów
zimnych i gorących, przygotowywanie półproduktów oraz gotowych dań.
Zajęcia praktyczne prowadzone bezpośrednio w lokalu gastronomicznym podnoszą ich
kwalifikacje
w zakresie profesjonalnej obsługi konsumenta w zakładach hotelarskich i
gastronomicznych, dają uczniom możliwość poznania profesjonalistów w danej
dziedzinie, stosowania
odpowiedniego słownictwa w praktyce, wykorzystania wiedzy teoretycznej, a także
podnoszą ich świadomość w zakresie zasad etyki
zawodowej oraz kultury obsługi konsumenta, aby zwiększyć szanse na przyszłe
zatrudnienie w zawodzie.
Monika Wójcik
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------