Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca
mięsa
jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) rozbioru i wykrawania mięsa;
2) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
3) wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
4) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Kwalifikacje i egzaminy:
Aby uzyskać tytuł zawodowy należy zdać w trakcie nauki egzamin z zakresu następującej kwalifikacji:
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Przetwórca mięsa pracę może wykonywać w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Dba on aby na rynek trafiały surowce najwyższej jakości, odpowiednio można było je przechować i przygotować do przetwarzania.
Głównym zadaniem
przetwórcy mięsa jest produkowanie
szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów
blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkowanie mięsa do handlu z
zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. obecnie produkcja w
zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na
tradycyjnych recepturach,
jak i nowoczesnych technologiach.
Przetwórca mięsa