oraz
W dniach 16.12.2024
– 10.01.2025 r, w naszej szkole odbędzie się
rekrutacja uczniów do udziału w projekcie dwutygodniowej praktyki zagranicznej
we Francji.
W ramach programu ERASMUS + w
sektorze: kształcenie i szkolenia zawodowe 28 uczniów i uczennic naszego
technikum w zawodach: technik weterynarii, technik żywienia i usług
gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wraz z 3
opiekunów będzie uczestniczyć w wyjedzie w dniach 27.04.2025
– 10.05.2025 r, na dwutygodniową praktykę zawodową
do Francji. To już kolejny wyjazd uczniów naszej szkoły na praktykę zagraniczną
współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach przyznanej akredytacji
na lata 2021-2027.Uczniowie będą odbywali praktykę zawodową w firmach i
przedsiębiorstwach zgodnie z kierunkiem kształcenia, co umożliwi nabycie
dodatkowych umiejętności i doświadczenia zawodowego uczniów za granicą.
Uczniowie będą mogli poznać również kulturę Francji oraz doskonalić język
angielski. W czasie wolnym zaplanowane są także wyjazdy kulturowo-turystyczne
oraz wizyty w wybranych przedsiębiorstwach.
Relację z pobytu młodzieży na praktykach będzie można śledzić
na bieżąco na szkolnej stronie FB. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji i
uczestnictwa w projekcie oraz formularze zgłoszeniowe do projektu dla osób
zainteresowanych udziałem w praktyce zagranicznej dostępne będą w bibliotece
szkolnej oraz na stronie szkolnej w zakładce projekty.
Piotr
Spyra
koordynator
projektu
____________________________________________________________________
Alfabetyczna lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych do udziału w projekcie praktyk zagranicznych nr 2023-1-PL01-KA121-VET000126837 dofinansowanym przez Unię Europejską.
____________________________________________________________________
Rozpoczynamy nabór uczniów do udziału w projekcie
praktyk zagranicznych nr 2023-1-PL01-KA121-VET000126837 dofinansowanym przez
Unię Europejską
Projekt skierowany jest do 25 uczniów naszej szkoły z
kierunków:
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki- 10 uczniów
Technik żywienia i usług gastronomicznych – 10 uczniów
Technik rolnik – 5 uczniów
Osoby, które
zakwalifikują się do udziału w projekcie uczestniczyć będą w dniach
21.04-04.05.2024 r. w
dwutygodniowych zagranicznych praktykach zawodowych, które odbędą się w Grecji.
Praktyki odbywać się będą w ciągu tygodnia, a dodatkowo w dni wolne od pracy
uczniowie uczestniczyć będą w wielu wycieczkach kulturowych.
Koordynatorem projektu jest Piotr Spyra ,
który udzielać będzie wszystkich szczegółowych informacji o realizacji projektu
i planowanych działaniach.
Harmonogram rekrutacji do projektu:
11.12.2023 |
Rozpoczęcie rekrutacji do
projektu |
12.12.2023 |
Spotkanie informacyjne o
projekcie |
18.12.2023 |
Zakończenie rekrutacji do
projektu |
22.12.2023 |
Opublikowanie listy
uczniów zakwalifikowanych oraz
listy rezerwowej |
27.12.2023 |
Odwołania od decyzji
Komisji Naborowej |
Formularze zgłoszeniowe do udziału w projekcie
pobrać można w bibliotece szkolnej
oraz dostępne są na
stronie internetowej szkoły w zakładce projekty.
Aby zgłosić chęć udziału w
projekcie, uczeń zainteresowany zobowiązany jest złożyć w bibliotece szkolnej
wypełniony poprawnie formularz zgłoszeniowy oraz podpisać listy akceptacji
regulaminów naboru oraz uczestnictwa w projekcie.
Zgodę na udział w projekcie osób
niepełnoletnich podpisują również rodzice / prawni opiekunowie uczniów.
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU!
koordynator projektu
1. Regulamin rekrutacji do projektu nr 2023-1-PL01-KA121-VET000126837
2. Regulamin uczestnictwa w projekcie nr 2023-1-PL01-KA121-VET000126837
3. Formularz zgłoszeniowy do projektu nr 2023-1-PL01-KA121-VET000126837
____________________________________________________________________
LISTA UCZESTNIKÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO UDZIAŁU W PROJEKCIE nr 2022-1-PL01-KA121-000061701
____________________________________________________________________
W ramach programu ERASMUS +w sektorze: Kształcenie i szkolenia zawodowe
28 uczniów i uczennic technikum w zawodach : technik
weterynarii , technik żywienia i usług
gastronomicznych oraz technik
mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wraz z 3
opiekunami wyjedzie w dniach 14.05.2023
– 27.05.2023 r na dwutygodniową
praktykę zawodową do miejscowości Cattolica
w prowincji Rimini. To już kolejny wyjazd uczniów naszej szkoły na
praktykę zagraniczną
współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach przyznanej akredytacji na
lata 2021-2027.Uczniowie będą odbywali praktykę zawodową w firmach i
przedsiębiorstwach zgodnie z kierunkiem kształcenia, co umożliwi poznanie ich
funkcjonowania i zarządzania a jednocześnie nabycie dodatkowych umiejętności i
doświadczenia zawodowego uczniów za granicą. Uczniowie będą mogli poznać również
kulturę Włoch oraz doskonalić język angielski. W czasie wolnym zaplanowane są
również wyjazdy kulturowo-turystyczne oraz wizyty w wybranych
przedsiębiorstwach. Relację z pobytu młodzieży na praktykach będzie można
śledzić na bieżąco na szkolnej stronie FB .
Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji i uczestnictwa w projekcie oraz
formularze zgłoszeniowe do projektu dla osób zainteresowanych udziałem w
praktyce zagranicznej dostępne będą w bibliotece szkolnej oraz na stronie
szkolnej w zakładce projekty.
Piotr Spyra
koordynator projektu
szczegóły w postaci spakowanego pliku 7z
____________________________________________________________________
Rezultaty PROJEKTU PT.: ,, ZAGRANICZNE PRAKTYKI ZAWODOWE - PEWNY START NA PROFESJONALNYM RYNKU PRACY” NR .2020-1-PL01-KA102-078893 FINANSOWANY ZE ŚRODKÓW ZE ŚRODKÓW PROGRAMU OPERACYJNEGO WIEDZA EDUKACJA ROZWÓJ :
Pobierz w postaci spakowanego pliku ZIP
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
1. Ogłoszenie o naborze do programu. ( może być widoczna pełna treść)
3. Regulamin rekrutacji do projektu nr 2021-1-PL01-KA121-VET-000012383
4. Regulamin uczestnictwa w projekcie nr 2021-1-PL01-KA121-VET-000012383
____________________________________________________________________
Wśród 37 projektów zakwalifikowanych do dofinansowania w ramach Działania 12.4 Kształcenie zawodowe znalazł się projekt przygotowany przez nauczycieli naszej szkoły, który będzie realizowany przez blisko 3 lata, a jego wartość przekroczy 500 tys. zł. Głównym celem projektu pt. „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy” jest zwiększenie szans na zatrudnienie absolwentów szkoły poprzez poprawę efektywności kształcenia zawodowego, organizację staży i szkoleń zawodowych, doposażenie pracowni oraz doskonalenie nauczycieli. Jednym z zadań finansowanych w ramach projektu jest organizacja kursów i szkoleń dla uczniów. W branży gastronomicznej będą zorganizowane kursy: barmański, baristyczny, kelnerski, carvingu oraz warsztaty z autoprezentacji; natomiast w branży mechaniczno-rolniczej kursy spawalnicze w metodzie MAG i TIG, kurs operatorów koparko-ładowarek, wózków jezdniowych podnośnikowych, szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony oraz warsztaty z diagnostyki ciągników rolniczych. Dodatkowe uprawnienia i kwalifikacje uzyskane przez uczniów po ukończeniu kursów zwiększą ich szanse na rynku pracy. Ponadto przez trzy kolejne okresy wakacyjne organizowane będą płatne czterotygodniowe staże zawodowe, których celem, oprócz uzyskanego przez uczniów wynagrodzenia, będzie umożliwienie nabycia praktycznych umiejętności oraz zdobycie doświadczenia zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy.
W ramach projektu planowane jest doposażenie warsztatów i pracowni
kształcenia zawodowego w nowoczesne urządzenia
wspomagające naukę zawodu. Zostaną zakupione m. in.: piec
konwekcyjno-parowy, profesjonalny ekspres do kawy, wyposażenie baru, narzędzia
do carvingu, zestawy do obsługi kelnerskiej, zestawy panelowe i stanowiska
demonstracyjne z zakresu budowy i działania pojazdów rolniczych, urządzenia
spawalnicze, elektronarzędzia. Zadania zawarte w projekcie przewidują również
doskonalenie zawodowe nauczycieli oraz poszerzenie współpracy z pracodawcami.
Realizacja projektu jest
kolejną „inwestycją” opracowaną z myślą o rozwoju uczniów ZSCKR w Potoczku i
zwiększenia ich kompetencji na rynku pracy.