Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole
W dniu 28 października, uczniowie ZSCKR, w Potoczku, rozpoczęli zajęcia praktyczne od przeglądu codziennego kombajnu do zbioru buraków marki Holmer. Samojezdny kombajn do zbioru buraków Holmer T3 Plus służy do zbioru roślin okopowych.
Maszyna wykonuje jednocześnie prace kilku wcześniej używanych maszyn.
Kombajn do zbioru buraków: ogławia buraki z liści, oczyszcza korzenie, wykopuje je, oddziela od ziemi i zbiera.
Cechy wyróżniające kombajn:
Dużej wydajności agregaty ogławiające, wyorujące i czyszczące z możliwością regulacji
Doskonała zwrotność
Optymalna ochrona gleby
Terra Dos T3 firmy Holmer, łączy w sobie innowacyjność z solidną, sprawdzoną techniką oraz z maksymalną wydajnością, tworząc warunki do bezpiecznego zbioru.
Każdy z uczniów biorących udział w zajęciach praktycznych mógł usiąść za kierownicą maszyny, poznać budowę, zasadę działania oraz poczuć się przez chwilę jako operator kombajnu.
Andrzej Chmieliński
Mariusz Zabiegliński
-----------------------------------
Wraz z nowym rokiem szkolnym rozpoczęły się kursy z branży gastronomicznej realizowane w ramach projektu ,, Profesjonaliści na rynku pracy’’.
To już kolejna grupa uczniów,
która skorzystała z szansy uzyskania dodatkowych kwalifikacji
zawodowych.
W pierwszych dniach września 2021 roku odbył się kurs kelnerski. Składał się z zajęć teoretycznych i praktycznych. W części teoretycznej uczestnicy zapoznali się z charakterystyką pracy kelnera, a następnie ćwiczyli przy zaaranżowanym stole konsumenckim pełną obsługę gościa.
Młodzież przez cztery dni poznawała metody
obsługi oraz doskonaliła umiejętności poprawnego nakrywania do
stołu.
Programy kursów zostały stworzone dla młodzieży przygotowującej się do pracy w gastronomii. Każdy uczestnik otrzymał odpowiednie zaświadczenia i certyfikaty ukończenia szkolenia.
Zdobytą wiedzę i umiejętności uczniowie mogą
wykorzystać zarówno w szkole, w domu jak i w przyszłej pracy.
Justyna Wielgus
-----------------------------------
Kolejna grupa
młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w
Potoczku realizuje od 30 maja 2021r. praktykę zawodową w Grecji
w Hotelu Delphi Beach w Eratini - w ramach doskonalenia
umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych. Uczniowie realizują program praktyki zawodowej
zgodnie z harmonogramem z podziałem na obsługę konsumenta i
pracę w hotelowej kuchni. Realizowane zadania związane są ze
śniadaniem, obiadem czy kolacją w wyznaczonym czasie pracy.
Dodatkowo młodzież szlifuje język angielski, a także uczy się
języka greckiego. W ramach rozwoju kulturoznawczego poznaje
kulturę, obyczaje i historię Grecką.
Ciekawymi punktami praktyk są wyjazdy
studyjne, gdzie od strony praktycznej poznają greckie
technologie produkcji z branży gastronomicznej.
Zapraszamy do
fotorelacji z każdego dnia pobytu zamieszczonej na szkolnym
facebooku.
-----------------------------------
Część pisemna egzaminu trwa 60 minut i
przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań
zamkniętych, zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z
których tylko jedna jest prawidłowa. Można uzyskać max. 40
punktów. Część pisemna egzaminu jest przeprowadzana z
wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu
lub arkuszy i kart odpowiedzi.
Część praktyczna egzaminu jest przeprowadzana
w formie zadania praktycznego i polega na wykonaniu przez
zdającego zadania zawartego w arkuszu na stanowisku
egzaminacyjnym.
Istotne jest dobre przygotowanie do egzaminu.
Uczniowie pracują na swój wynik już od pierwszej kasy. Podczas
zajęć praktycznych przeprowadzamy próbne egzaminy.
Dzięki temu uczniowie przyzwyczajają się do samodzielnej pracy,
uczą się opanowywać stres oraz właściwie rozkładać pracę w
czasie.
Osobom zdającym w tym roku życzymy
powodzenia. Poniżej znajduje się link pod którym można znaleźć
testy do dodatkowego samokształcenia. https://www.testy.egzaminzawodowy.info/kwalifikacja-tg7
Justyna Wielgus
Uczniowie kształcący się w zawodach technik
mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz mechanik operator
pojazdów i maszyn rolniczych podczas zajęć praktycznych
przeprowadzili bieżące naprawy w ciągniku Lamborghini. W
czasie zajęć wykonano następujące naprawy:
1. Przegląd codzienny
pojazdu
2. Wymiana podzespołów
hamulca postojowego
3. Uszczelnienie wałków
sprzęgłowych
4. Serwis układu
hydraulicznego (wymiana oleju wraz z filtrami)
Po zakończeniu remontu w ciągniku uczniowie
dokonali wymiany oleju silnikowego wraz z filtrami oraz filtrów
powietrza. Podczas takich zajęć praktycznych uczniowie
mogli zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce.
Zenon Mazur
.
powrót do
góry strony
-----------------------------------
Kuchnia
włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z
dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej
zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo
różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami
pochodzącymi z ich stołów.
Uczniowie
naszej szkoły kształcący się w
zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli
możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć
praktycznych. Opanowanie
zdolności
łączenia wiedzy teoretycznej z
umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu
młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.
Podczas zajęć uczniowie przygotowali
wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne,
makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana.
Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność
przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.
Justyna
Wielgus
powrót do
góry strony
-----------------------------------
W dniu 16 marca 2021
roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług
gastronomicznych zajmowali się na zajęciach praktycznych
pieczeniem bab wielkanocnych. Pracowali w czterech grupach i
sporządzili następujące babki:
1.
Babka parzona;
2.
Babka piaskowa;
3.
Babka gotowana;
4.
Babka ucierana z makiem.
i Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP)
właściwych dla gastronomii.
Uczniowie z pewną niecierpliwością planują
już wypieki na Święta Wielkanocne w domu.
powrót do
góry strony
-----------------------------------
Kuchnia włoska jest jedną z
najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch
najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła,
warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo
różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami
pochodzącymi z ich stołów.
Uczniowie naszej
szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni
włoskiej podczas zajęć praktycznych.
Opanowanie zdolności
łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest
niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym
zawodzie.
Podczas zajęć
uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla
kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także
deser- tiramisu.
Kuchnia włoska
jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc
posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z
Italii.
Justyna
Wielgus
powrót do
góry strony
-----------------------------------
W dniu 8 marca 2021
roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług
gastronomicznych sporządzali na zajęciach praktycznych ciasta
kruche pod kątem doskonalenia umiejętności i przygotowań
do Świąt Wielkanocnych.
Wykonali trzy mazurki:
1.
Cytrynowo - bezowy
2.
Czekoladowy
3.
Kajmakowy
Dodatkowo chłopcy z tej klasy przygotowali
dla koleżanek kwiaty i życzenia z okazji Dnia Kobiet.
Danuta Sołtys z młodzieżą
Podczas zajęć praktycznych uczniowie klas
drugich i trzecich biorą czynny udział w przeglądach pojazdów i
maszyn rolniczych. Jedną z pierwszych maszyn, które zostały
przygotowane do nowego sezonu jest opryskiwacz polowy. W czasie
zajęć praktycznych uczniowie wykonali :
·
Ogólny przegląd opryskiwacza polowego
·
Wymiana zużytych dysz eżektorowych
·
Przegląd pompy oraz wymiana membran
·
Wymiana oleju w pompie opryskiwacza
Dzięki takim czynnościom pojazdy i maszyny
rolnicze, które pracują w naszym gospodarstwie rolnym są bardzo
dobrze przygotowane do wiosenny prac polowych.
powrót do
góry strony
-----------------------------------