Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE – JEDNOETAPOWY ZBIÓR BURAKÓW

W dniu 28 października, uczniowie ZSCKR, w Potoczku, rozpoczęli zajęcia praktyczne od przeglądu codziennego kombajnu do zbioru buraków marki Holmer. Samojezdny kombajn do zbioru buraków Holmer T3 Plus służy do zbioru roślin okopowych.

Maszyna wykonuje jednocześnie prace kilku wcześniej używanych maszyn.

Kombajn do zbioru buraków: ogławia buraki z liści, oczyszcza korzenie, wykopuje je, oddziela od ziemi i zbiera.

Cechy wyróżniające kombajn:

Terra Dos T3 firmy Holmer, łączy w sobie innowacyjność z solidną, sprawdzoną techniką oraz z maksymalną wydajnością, tworząc warunki do bezpiecznego zbioru.

Każdy z uczniów biorących udział w zajęciach praktycznych mógł usiąść za kierownicą maszyny, poznać budowę, zasadę działania oraz poczuć się przez chwilę jako operator kombajnu.

Andrzej Chmieliński

Mariusz Zabiegliński

           

powrót do góry strony
-----------------------------------

Kursy zawodowe dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.

             Wraz z nowym rokiem szkolnym rozpoczęły się kursy z branży gastronomicznej   realizowane  w ramach  projektu ,, Profesjonaliści na rynku pracy’’.

To już kolejna grupa uczniów, która  skorzystała z szansy uzyskania dodatkowych kwalifikacji  zawodowych.

            W  pierwszych dniach września 2021 roku odbył się kurs kelnerski. Składał się z zajęć teoretycznych i praktycznych. W części teoretycznej uczestnicy zapoznali się z charakterystyką pracy kelnera, a następnie ćwiczyli przy zaaranżowanym stole konsumenckim pełną obsługę gościa.

Młodzież przez cztery dni  poznawała metody obsługi oraz doskonaliła umiejętności poprawnego nakrywania do stołu.

Programy kursów zostały stworzone  dla młodzieży przygotowującej się do pracy w gastronomii.  Każdy uczestnik otrzymał odpowiednie zaświadczenia i  certyfikaty ukończenia szkolenia.

Zdobytą wiedzę i umiejętności uczniowie mogą wykorzystać zarówno w szkole, w domu jak i w przyszłej pracy. 

                                                                                               Justyna Wielgus

           

powrót do góry strony
-----------------------------------

Relacja z projektu „Smaki Europy – mobilność techników żywienia.” nr. 2020-1-PL01-KA102-081277 w ramach programu Power finansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Kolejna grupa młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku realizuje od 30 maja 2021r. praktykę zawodową w Grecji w Hotelu Delphi Beach w Eratini -  w ramach doskonalenia umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie realizują program praktyki zawodowej zgodnie z harmonogramem z podziałem na obsługę konsumenta i pracę w hotelowej kuchni. Realizowane zadania związane są ze śniadaniem, obiadem czy kolacją w wyznaczonym czasie pracy. Dodatkowo młodzież szlifuje język angielski, a także uczy się języka greckiego. W ramach rozwoju kulturoznawczego poznaje kulturę, obyczaje i historię Grecką.

Ciekawymi punktami praktyk są wyjazdy studyjne, gdzie od strony praktycznej poznają greckie technologie produkcji z branży gastronomicznej.

Zapraszamy do fotorelacji z  każdego dnia pobytu zamieszczonej na szkolnym facebooku.

.

       

.

powrót do góry strony
-----------------------------------

Egzaminy próbne przygotowujące uczniów   do pierwszej kwalifikacji – sporządzanie potraw i napojów.

   Dla uczniów III klasy technikum zbliża się jeden z najgorętszych okresów w czasie nauki, a mianowicie czas egzaminów zawodowych . Według planu, powinny się one odbyć  w czerwcu 2021 roku.  Uczniów  technikum żywienia i usług gastronomicznych czeka egzamin z pierwszej kwalifikacji: Sporządzanie potraw i napojów.

Część pisemna egzaminu trwa 60 minut i przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych, zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa. Można uzyskać max. 40 punktów. Część pisemna egzaminu jest przeprowadzana z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu lub arkuszy i kart odpowiedzi.

Część praktyczna egzaminu jest przeprowadzana w formie zadania praktycznego i polega na wykonaniu przez zdającego zadania  zawartego w arkuszu  na stanowisku egzaminacyjnym.

Istotne jest dobre przygotowanie do egzaminu. Uczniowie pracują na swój wynik już od pierwszej kasy. Podczas zajęć praktycznych  przeprowadzamy  próbne egzaminy. Dzięki temu uczniowie przyzwyczajają się do samodzielnej pracy, uczą się opanowywać stres oraz właściwie rozkładać pracę w czasie.

Osobom zdającym w tym roku życzymy powodzenia. Poniżej znajduje się link pod którym można znaleźć testy do dodatkowego samokształcenia. https://www.testy.egzaminzawodowy.info/kwalifikacja-tg7

                                                                                                   Justyna Wielgus  

          

       

powrót do góry strony
-----------------------------------

PRZYGOTOWANIA CIĄGNIKA ROLNICZEGO LAMBORGHINI DO PRAC WIOSENNYCH.

Uczniowie kształcący się w zawodach technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych podczas zajęć praktycznych przeprowadzili bieżące naprawy w ciągniku Lamborghini.  W czasie zajęć wykonano następujące naprawy:

1.   Przegląd codzienny pojazdu

2.   Wymiana podzespołów hamulca postojowego

3.   Uszczelnienie wałków sprzęgłowych

4.    Serwis układu hydraulicznego (wymiana oleju wraz z filtrami)

Po zakończeniu remontu w ciągniku uczniowie dokonali wymiany oleju silnikowego wraz z filtrami oraz filtrów powietrza. Podczas takich zajęć praktycznych  uczniowie mogli zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce.

                                                                          Zenon Mazur  Paweł Nieściur

.

      

powrót do góry strony
-----------------------------------

Potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
         
Uczniowie  naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych. Opanowanie  zdolności  łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.   
         
Podczas zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
         
Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.          

                                                            

                                                                                                      Justyna Wielgus

         

.

powrót do góry strony
-----------------------------------

WIELKANOC JUŻ TUŻ  TUŻ

W dniu 16 marca 2021 roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych zajmowali się na zajęciach praktycznych  pieczeniem bab wielkanocnych. Pracowali w czterech grupach i sporządzili następujące babki:

1.      Babka parzona;

2.      Babka piaskowa;

3.      Babka gotowana;

4.      Babka ucierana z makiem.

 Wszystkie wypieki wykonali profesjonalnie z zachowaniem Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)

i Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP) właściwych dla gastronomii.

Uczniowie z pewną niecierpliwością planują już wypieki na Święta Wielkanocne w domu.

 Danuta Sołtys z młodzieżą

.

     

powrót do góry strony
-----------------------------------

Potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
          Uczniowie  naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych.

 Opanowanie  zdolności  łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.      
          Podczas zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
          Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.          

                                                          

                                                                                                      Justyna Wielgus

       

 

powrót do góry strony
-----------------------------------

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE  – PRACOWNIA GASTRONOMICZNA – KLASA 2P4

W dniu 8 marca 2021 roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych sporządzali na zajęciach praktycznych ciasta kruche pod kątem doskonalenia umiejętności i  przygotowań do Świąt Wielkanocnych.

Wykonali trzy mazurki:

1.      Cytrynowo - bezowy

2.      Czekoladowy

3.      Kajmakowy

 

Dodatkowo chłopcy z tej klasy przygotowali dla koleżanek kwiaty i życzenia z okazji Dnia Kobiet.

 

Danuta Sołtys z młodzieżą

.

         

powrót do góry strony
-----------------------------------

 

PRZYGOTOWANIA POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH DO WIOSENNYCH PRAC POLOWYCH

Podczas zajęć praktycznych uczniowie klas drugich i trzecich biorą czynny udział w przeglądach pojazdów i maszyn rolniczych. Jedną z pierwszych maszyn, które zostały przygotowane do nowego sezonu jest opryskiwacz polowy. W czasie zajęć praktycznych uczniowie wykonali :

·      Ogólny przegląd opryskiwacza polowego

·      Wymiana zużytych dysz eżektorowych

·      Przegląd pompy oraz wymiana membran

·      Wymiana oleju w pompie opryskiwacza

Dzięki takim czynnościom pojazdy i maszyny rolnicze, które pracują w naszym gospodarstwie rolnym są bardzo dobrze przygotowane do wiosenny prac polowych.

 

 

powrót do góry strony
-----------------------------------


starsze wiadomości