Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole

PRZYGOTOWANIA CIĄGNIKA ROLNICZEGO LAMBORGHINI DO PRAC WIOSENNYCH.

Uczniowie kształcący się w zawodach technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych podczas zajęć praktycznych przeprowadzili bieżące naprawy w ciągniku Lamborghini.  W czasie zajęć wykonano następujące naprawy:

1.   Przegląd codzienny pojazdu

2.   Wymiana podzespołów hamulca postojowego

3.   Uszczelnienie wałków sprzęgłowych

4.    Serwis układu hydraulicznego (wymiana oleju wraz z filtrami)

Po zakończeniu remontu w ciągniku uczniowie dokonali wymiany oleju silnikowego wraz z filtrami oraz filtrów powietrza. Podczas takich zajęć praktycznych  uczniowie mogli zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce.

                                                                          Zenon Mazur  Paweł Nieściur

.

      

powrót do góry strony
-----------------------------------

Potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
         
Uczniowie  naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych. Opanowanie  zdolności  łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.   
         
Podczas zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
         
Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.          

                                                            

                                                                                                      Justyna Wielgus

         

.

powrót do góry strony
-----------------------------------

WIELKANOC JUŻ TUŻ  TUŻ

W dniu 16 marca 2021 roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych zajmowali się na zajęciach praktycznych  pieczeniem bab wielkanocnych. Pracowali w czterech grupach i sporządzili następujące babki:

1.      Babka parzona;

2.      Babka piaskowa;

3.      Babka gotowana;

4.      Babka ucierana z makiem.

 Wszystkie wypieki wykonali profesjonalnie z zachowaniem Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)

i Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP) właściwych dla gastronomii.

Uczniowie z pewną niecierpliwością planują już wypieki na Święta Wielkanocne w domu.

 Danuta Sołtys z młodzieżą

.

     

powrót do góry strony
-----------------------------------

Potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
          Uczniowie  naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych.

 Opanowanie  zdolności  łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.      
          Podczas zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
          Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.          

                                                          

                                                                                                      Justyna Wielgus

       

 

powrót do góry strony
-----------------------------------

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE  – PRACOWNIA GASTRONOMICZNA – KLASA 2P4

W dniu 8 marca 2021 roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych sporządzali na zajęciach praktycznych ciasta kruche pod kątem doskonalenia umiejętności i  przygotowań do Świąt Wielkanocnych.

Wykonali trzy mazurki:

1.      Cytrynowo - bezowy

2.      Czekoladowy

3.      Kajmakowy

 

Dodatkowo chłopcy z tej klasy przygotowali dla koleżanek kwiaty i życzenia z okazji Dnia Kobiet.

 

Danuta Sołtys z młodzieżą

.

         

powrót do góry strony
-----------------------------------

 

PRZYGOTOWANIA POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH DO WIOSENNYCH PRAC POLOWYCH

Podczas zajęć praktycznych uczniowie klas drugich i trzecich biorą czynny udział w przeglądach pojazdów i maszyn rolniczych. Jedną z pierwszych maszyn, które zostały przygotowane do nowego sezonu jest opryskiwacz polowy. W czasie zajęć praktycznych uczniowie wykonali :

·      Ogólny przegląd opryskiwacza polowego

·      Wymiana zużytych dysz eżektorowych

·      Przegląd pompy oraz wymiana membran

·      Wymiana oleju w pompie opryskiwacza

Dzięki takim czynnościom pojazdy i maszyny rolnicze, które pracują w naszym gospodarstwie rolnym są bardzo dobrze przygotowane do wiosenny prac polowych.

 

 

powrót do góry strony
-----------------------------------


starsze wiadomości