Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole

Nasi uczniowie finalistami wojewódzkiego konkursu kulinarnego

             W dniach 5 - 6 lutego br. w Lublinie odbył się konkurs kulinarny pt: „Bitwa na drobiowe smaki”  adresowany do młodzieży kształcącej się w zawodach gastronomicznych.  W konkursie mogła wziąć udział jedna dwuosobowa drużyna ze szkoły. Do eliminacji regionalnych  zakwalifikowało się 11 drużyn ze szkół województwa lubelskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Aleksandra Bębenek i Jakub Łoszak z klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 

            Głównym celem konkursu była promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat szkodliwości drobiu, rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz sprawdzenie kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu i zaserwowaniu potraw, których głównym składnikiem było mięso drobiowe.

Oprócz części konkursowej organizatorzy przygotowali część edukacyjną składającą się z live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji EURO TOQUES oraz wykładów dietetyków na temat zdrowej diety.

            Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu przystawki i dania głównego, w których na  pierwszym planie miało znaleźć się mięso drobiowe. Dobór pozostałych składników do wykonania potraw był dowolny.  Uczniowie naszej szkoły przygotowali przystawkę składającą się z: kotlecików z fileta drobiowego z dodatkiem fety i pietruszki, obsmażonych w sezamie, podanych z dipem czosnkowo- ogórkowym. Danie drugie składało się z podudzi kurczaka, które zostały wytrybowane, a następnie nadziane przygotowanym farszem. Główne danie zostało podane z brązowym ryżem, marchewką karmelizowaną oraz sosem musztardowym.

Potrawy przygotowane i zaprezentowane przez młodzież okazały się tak dobre, że zapewniły nam awans do drugiej części konkursu, czyli finału etapu regionalnego.

W finale, który rozegrano 6 lutego nasza szkoła walczyła o pierwsze miejsce i awans do etapu ogólnopolskiego z pięcioma drużynami reprezentującymi szkoły: ZSCKR w Jabłoniu, ZSCKR w Leśnej Podlaskiej, Zespół Szkół w Parczewie, Zespół Szkół Zawodowych nr 1 we Włodawie i Zespół Szkół w Lublinie. 7

Po zaciętej rywalizacji  nasza drużyna zdobyła III miejsce. Uczniowie przygotowali wyśmienite danie ze składników wyznaczonych przez Szefa Kuchni, a były nimi: kalafior, pieczarki, ciasto francuskie oraz filet z kurczaka. Przygotowane z tych składników danie składało się z ravioli na bazie ciasta francuskiego nadzianych farszem z pieczarek i kalafiora, do tego filet z kurczaka podsmażony, a wcześniej zamarynowany w ziołach. Ola i Kuba przygotowali również sos na bazie czerwonego wina oraz puree z zielonego groszku. Danie wyglądał efektownie i smakowało wyśmienicie.

            Konkurs oceniany był przez jury w składzie: Łukasz Konik – Szef Kuchni oraz członek EURO TOQUES Polska, Bartłomiej Sarnowski, szef kuchni w restauracji Frizzante w Lublinie, Artur Wawer – członek EURO TOQUES Polska, Justyna Siwiela- Tomaszczyk- dietetyk  i właścicielka Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii „VitaNutrica” oraz Maciej Bujnik – Dyrektor Biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

 

Składamy gratulacje dla uczniów naszej szkoły, którzy wykazali się dużymi umiejętnościami i wiedzą podczas konkursu oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

                                                                                                Justyna Wielgus

                                           

powrót do góry strony

-------------------------------------------------------------

starsze wiadomości