29 kwietnia 2025r. zapraszamy na DZIEŃ OTWARTY
_______________________________________________
UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE KLAS V - 2025-04-25
25 kwietnia 2025 roku, w czasie uroczystej akademii,
pożegnaliśmy tegorocznych maturzystów. W tym roku mury naszej szkoły opuścili
uczniowie klas V BT i V FTP Technikum im. Powstańców Styczniowych w
zawodach technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik rolnik oraz
technik żywienia i usług gastronomicznych. Był to wyjątkowy moment, pełen
nostalgii, wzruszeń i refleksji, nie zabrakło także i radosnych uśmiechów.
Absolwenci rozpoczynają rejs w nieznane, czego symbolem była wymowna dekoracja –
myśl Marka Twaina: „Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj…”
Uroczystość rozpoczął Dyrektor Szkoły Pan Dariusz Wolan, w swoim okolicznościowym przemówieniu, w którym nie zabrakło ciepłych wspomnień i refleksji, zwrócił się do tegorocznych absolwentów z życzeniami sukcesów na egzaminie maturalnym i w dalszych wyborach przyszłej drogi życiowej.
Następnie absolwenci otrzymali z rąk Dyrektora Szkoły
oraz wychowawców, świadectwa ukończenia szkoły, a uczniowie, którzy osiągnęli
wysokie wyniki w nauce również nagrody książkowe i listy gratulacyjne dla
rodziców. Nie zabrakło także dyplomów i podziękowań dla tych, którzy
reprezentowali szkołę w zawodach sportowych, olimpiadach przedmiotowych i
aktywnie włączali się w życie szkoły. Głos zabrali również absolwenci, którzy
dziękowali nauczycielom i pracownikom szkoły za wspólnie spędzone lata.
Po części oficjalnej, nastąpiła część artystyczna,
przygotowana przez młodzież z klasy 4 PTL i 4BT. Absolwenci mogli jeszcze raz
powspominać szkolne lata, oglądając prezentację przygotowaną ze zdjęć, a także
wzruszyć się, słuchając wierszy i piosenek. Na zakończenie uczniowie
przygotowali również dla maturzystów drobne upominki „na szczęście”.
Drodzy Absolwenci! Trzymamy kciuki za maturę i
życzymy Wam powodzenia na dalszej drodze – niech będzie pełna sukcesów, przygód
i dobrych ludzi !
_______________________________________________
Każda droga ma swój początek i koniec. W naszym internacie
właśnie nadszedł moment pożegnania tegorocznych abiturientów. Przez pięć lat
współtworzyli atmosferę tego miejsca – swoim uśmiechem, obecnością,
zaangażowaniem i serdecznością. Teraz ruszają dalej, ku nowym celom, zostawiając
po sobie wspomnienia, które na długo pozostaną z nami.
Uroczyste pożegnanie, które miało miejsce 24 kwietnia
2025r. było nie tylko symbolicznym zamknięciem pewnego etapu, ale także
okazją do wspólnego świętowania. Młodsi koledzy i koleżanki, pod kierunkiem
wychowawców, przygotowali część artystyczną. Kinga Gil, Paweł Baran, Adrian
Kuziora i Jakub Cieśla zaprezentowali wiersze ukazujące w satyryczny sposób
sylwetki naszych wychowanków. Niesamowitych wzruszeń dostarczyły nam piosenki w
wykonaniu: Kingi Cieśli, Gabrieli Dziurdy i Zuzanny Szumnej. Z uśmiechem na
twarzy wspólnie obejrzeliśmy prezentację, w której uwiecznione zostały
wspomnienia wielu pięknych chwil z życia w internacie, bohaterów naszego
wieczoru.
W imieniu wychowawców życzenia absolwentom złożyła pani Agata
Czajka. Miłym akcentem było wręczenie pamiątkowych dyplomów, antyram ze
zdjęciami oraz słodkich upominków. Jako przedstawiciel absolwentów głos zabrała
Kamila Konopa, podziękowała za opiekę i miło spędzony czas w internacie.
Drodzy Absolwenci – niech świat będzie dla Was życzliwy.
Niech nie zabraknie Wam odwagi, siły i wiary we własne możliwości.
A. Czajka
_______________________________________________
24 kwietnia 2025r. w siedzibie
Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju kulinarnego dla uczniów pod
nazwą ,, Smakuj przyszłość z BCU”
Turniej składał się z 4 etapów:
1.Etap I -24 luty- 10 marca - zgłoszenie placówek i uczniów
do udziału w turnieju.
2.Etap II- Eliminacje –19 -20 marca -test wiedzy on-line.
3.Etap III- 21marca- 4 kwietnia- kreacja receptury
gastronomicznej –zadaniem uczniów było stworzenie autorskiego przepisu na drugie
danie obiadowe z wykorzystaniem 10 wskazanych składników oraz produktu
regionalnego.
4 Etap IV- 24 kwietnia -Finał turnieju – część praktyczna –
do finału zakwalifikowały się cztery trzyosobowe drużyny z całej Polski.
Podczas rywalizacji uczestnicy przygotowali na żywo autorskie danie główne z
użyciem wszystkich składników znajdujących się tzw. black -box Dania były
oceniane przez profesjonalne komisje turniejowe.
Naszą szkołę reprezentowali Mariusz Wicik 2 PT Otylia i Zuzanna Bącal 3 PT. Opiekunem była pani Agnieszka Zarzeczna nauczyciel przedmiotów zawodowych. Po bardzo wyrównanej i pełnej emocji rywalizacji nasz zespół zajął II miejsce. To ogromny sukces i powód do dumy dla całej społeczności szkolnej.
Gratulujemy
naszej drużynie i życzymy kolejnych sukcesów, inspiracji oraz wielu okazji do
kulinarnych wyzwań!
Dziękujemy organizatorom za gościnność i wspaniałą atmosferę
która towarzyszyła nam przez cały finał turnieju.
Agnieszka Zarzeczna
_______________________________________________
W dniu 24 kwietnia 2025 roku uczennice ZSCKR w Potoczku w
ramach zajęć dodatkowych odwiedziły „Ośrodek Jeździecki Karino” w Janowie
Lubelskim.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku jako
jedną z form zajęć pozalekcyjnych oferuje naukę jazdy konnej (skierowaną głównie
dla uczniów technikum weterynarii). Młodzież ma zapewniony szkolny transport
oraz opiekę nauczyciela, którym jest p. Monika Ludian.
Chętni uczniowie w każdy czwartek - w sezonie wiosennym i
jesiennym - odbywają lekcje na ogrodzonym placu do ćwiczeń jazdy konnej w
Janowie Lubelskim. W czasie zajęć młodzież uczy się odpowiedniej pielęgnacji
zwierząt do treningu: szczotkowania końskiej sierści, czyszczenia kopyt,
prawidłowego siodłania i rozsiodłowania. Podczas jazd na ujeżdżalni uczniowie
doskonalą umiejętności własne i konia; trenują ruszanie, zatrzymywanie,
skręcanie w podstawowych chodach konia. Zajęcia odbywają się pod okiem
wykwalifikowanych instruktorów, którzy kładą szczególny nacisk na
bezpieczeństwo, prawidłową technikę oraz budowanie harmonii między jeźdźcem, a
koniem.
Każda lekcja to nie tylko zdobywanie nowych umiejętności, ale
także rozwijanie wrażliwości, zrozumienia i szacunku wobec tych pięknych
zwierząt.
M. Ludian
_______________________________________________
Tak jak po Śmierci przyszło
Zmartwychwstanie, tak i w naszym życiu lepsze jest zawsze przed nami.
Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzymy radości, pokoju i obfitości.
Niech świąteczny czas spędzony w gronie bliskich będzie pełen ciepła i wzajemnej życzliwości.
Wesołego Alleluja!
_______________________________________________
Część artystyczną przygotowały uczennice klas 1PT oraz 3PT,
przybliżając istotę Świąt Wielkanocnych – czas refleksji, nadziei i
odradzającego się życia.
Tego rodzaju wydarzenia są nie tylko okazją do przypomnienia
symboliki świąt, ale także sprzyjają integracji całej społeczności szkolnej i
budowaniu więzi opartych na wspólnych wartościach.
W dniu apelu miało miejsce także tradycyjne święcenie
pokarmów, które zostały przygotowane przez uczniów z klasy 2PT. Ksiądz Krzysztof
Cisowski poświęcił wielkanocne jajka, symbolizujące nowe życie oraz odrodzenie.
Następnie uczniowie podzielili się święconymi jajkami w swoich klasach.
Justyna Wielgus, Monika Kosikowska
_______________________________________________
14 kwietnia członkowie Szkolnego Koła Wolontariatu ZSCKR w
Potoczku odwiedzili Dom Pomocy Społecznej w Irenie. Ośrodek jest prowadzony
przez Zgromadzenie Sióstr Opatrzności Bożej,
a funkcję dyrektora pełni siostra Anna Swoboda. Chętni uczniowie z klas: 1PT,
2PT, 3PT i 3BT pod przewodnictwem Pani Moniki Ludian, przygotowali i
przedstawili dla podopiecznych placówki montaż słowno-muzyczny o Janie Pawle II
pt. „Nie lękajcie się…”. O oprawę muzyczną zadbali Panowie: Marian Giska i Rafał
Wieprzek. Występ bardzo podobał się pensjonariuszom Domu Pomocy, dostarczył
wielu wzruszeń i pozytywnych emocji. Na koniec uczestnicy występu złożyli
wszystkim zgromadzonym życzenia z okazji zbliżających się Świąt Zmartwychwstania
Pańskiego i podarowali własnoręcznie wykonany stroik wielkanocny. Wizyta w
DPS-się była dla naszych uczniów nowym doświadczeniem, dzięki któremu przekonali
się, że warto czynić dobro drugiemu człowiekowi.
Serdecznie dziękujemy kierownictwu, siostrom i
pensjonariuszom za miłe przyjęcie i wspólnie spędzony czas.
Ewa Król
_______________________________________________
W dniu 12 kwietnia 2025, odbyły się
Gminne Ćwiczenia OSP, w których wzięliśmy udział. Ćwiczenia składały się z dwóch
części. W pierwszej mogliśmy obserwować zasilenie stanowiska gaśniczego, w wodę,
które znajdowało się w dużej odległości od zbiornika wodnego. Poznaliśmy jak
wygląda budowa linii, z jakich składa się elementów oraz przebieg przepompowania
wody na poszczególnych etapach. Druga część manewrów polegała na wydobyciu
poszkodowanych, uwięzionych w pojazdach biorących udział w wypadku drogowym. W
trakcie tej części widzieliśmy jak przebiega proces zabezpieczenia miejsca
wypadku, sposób uwalniania poszkodowanych z wypadku drogowego, oraz udzielanie
pierwszej pomocy.
Krzysztof Kurasiewicz
Paweł Nieściur
Mariusz Zabiegliński
_______________________________________________
W dniu 11 kwietnia 2025 r. na terenie Uniwersytetu
Przyrodniczego, w Lublinie, odbył się okręgowy etap XLVIII edycji Olimpiady
Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Uczniowie naszej szkoły konkurowali w czterech
blokach tematycznych: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, mechanizacja
rolnictwa, oraz weterynaria. Trzecie miejsce w bloku produkcja roślinna zdobył
Mateusz Oleszek, który będzie reprezentował okręg w Sejnach (województwo
podlaskie), w dniach 23-24 maja 2025 r. Gratulujemy Mateuszowi oraz
pozostałym uczestnikom.
Jacek
Galek
Mariusz Zabiegliński
_______________________________________________
Dziesięć drużyn klasowych 10 kwietnia 2025 r. rywalizowało
w Międzyklasowym Turnieju Koszykówki 3x3 o Puchar Dyrektora Zespołu Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku. W kategorii chłopców zawody
przeprowadzono systemem „każdy z każdym” w dwóch grupach, a następnie rozegrano
mecze półfinałowe i finałowe.
Końcowa klasyfikacja turnieju przedstawia się następująco: I m – kl. 3 BT, II m
– kl. 3 PTL, III m – kl. 4 BTF, IV m – kl. 3 BTF. V m ex aequo klasy: 1 BT, 2
BTR, 2 BT. Zwycięska drużyna wystąpiła w składzie: Jakub Cieśla, Dawid Post,
Wiktor Długosz, Kamil Gil.
W bieżącym roku szkolnym do rywalizacji włączyły się również drużyny klasowe
dziewcząt, których rozgrywki przyniosły następujące rozstrzygnięcia: I m – kl. 3
PT, II m – kl. 2 LT, III m – 1 PT. Oto skład zwycięskiej drużyny: Vanesa Czaja,
Karolina Cieślak, Gabriela Oszust, Otylia Blat.
Najlepszą zawodniczką turnieju została Vanesa Czaja z kl. 3 PT, zaś zawodnikiem
Jakub Zarzeczny z kl. 3 PTL. Okazały puchar, statuetki, pamiątkowe medale i
dyplomy wręczył wicedyrektor szkoły Andrzej Olszyński z pomocą nauczycieli
wychowania fizycznego. Gratulujemy.
Mariusz Karkusiewicz
_______________________________________________
W dniu
10.04.2025r. grupa dziewcząt kształcących się w zawodzie technik żywienia i
usług gastronomicznych uczestniczyła w Dniach Otwartych Powiatowej Stacji
Sanitarno-Epidemiologicznej w Janowie Lubelskim. Spotkanie miało na celu
zapoznanie młodzieży z codzienną pracą Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Pracownicy PSSE opowiedzieli o specyfice swojej pracy w poszczególnych sekcjach.
Uczennice miały okazję zwiedzić stoisko edukacyjne z wieloma atrakcjami oraz
zgłębić tajniki zdrowego stylu życia. Z dużym zainteresowaniem obejrzały
pomieszczenia laboratoryjne, w których badane są próbki żywności i jakość wody.
Serdecznie dziękujemy pracownikom Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
w Janowie Lubelskim za miłe przyjęcie i zorganizowanie bardzo interesującego
wydarzenia.
Ewa Pęk
_______________________________________________
Aleksandra
Student z klasy 3 PTL za zajecie I miejsca, Alicja Wieleba z klasy 1 PT za
zajęcie II miejsca, natomiast III miejsce zajęły ex
aequo Julia Janczak z klasy 2 LT oraz Julia Martyna z klasy 1 PT.
W konkursie
wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu I miejsce zajęła Zuzanna Bącal z klasy 3
PT, II miejsce – Zuzanna Szumna z klasy 1 PT, III miejsce zajęli
ex aequo Wernika Grela z klasy 2 BTR oraz
Paweł Baran z klasy 4 BTF. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom konkursów i
zachęcamy do dalszej aktywności!
_______________________________________________
Obchodzony corocznie z inicjatywy WHO Światowy Dzień
Zdrowia 7 kwietnia ma na celu zwrócenie uwagi na kluczowe kwestie zdrowotne
wpływające na społeczeństwa na całym świecie.
Tegoroczne hasło przewodnie święta to „Zdrowe początki, pełna
nadziei przyszłość” – podkreśla znaczenie dbania o zdrowie od
najwcześniejszych lat życia oraz konieczność inwestowania w zdrową przyszłość
kolejnych pokoleń. Zdrowie matek i dzieci stanowi podstawę zdrowia rodziny i
społeczności.
Bardzo ważnym elementem obchodów tego święta były
życzenia składane pracownikom Ośrodka Zdrowia w Potoczku.
_______________________________________________
W dniu 4 kwietnia 2025 r. w Janowie Lubelskim odbyła się
Powiatowa Licealiada w piłce nożnej chłopców. Turniej rozegrano systemem ,,każdy
z każdym” z udziałem czterech szkół (ZSCKR w Potoczku oraz trzech szkół z Janowa
Lubelskiego: LO, ZST, ZS). Drużyna Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Potoczku zdobyła 3 pkt, co dało w końcowej klasyfikacji III miejsce.
Nasza reprezentacja wystąpiła w składzie: Dominik Kaproń, Kacper Kiszka, Filip
Sulowski, Dominik Przywara, Jakub Zarzeczny, Jakub Cieśla, Karol Majewski, Dawid
Sołtys, Krystian Bryczek, Piotr Kostrzewski, Szymon Olszowy – opiekun Mariusz
Karkusiewicz.
Końcowa klasyfikacja zawodów przedstawia się następująco:
I miejsce - LO w Janowie Lubelskim
II miejsce – ZST w Janowie Lubelskim
III miejsce – ZSCKR w Potoczku
IV miejsce – ZS w Janowie Lubelskim
Słowa uznania należą się naszym piłkarzom za ambicję i sportową postawę.
_______________________________________________
ZEBRANIE RODZICÓW – 6 kwietnia 2025r.
Godz. 1400
SPOTKANIE WYCHOWAWCÓW Z RODZICAMI
UCZNIÓW kLAS:
klasa |
1 |
Technikum BT (TMRiA) |
sala |
37 |
klasa |
1 |
Technikum PT ( TŻiUG) |
sala |
22 |
klasa |
1 |
Branżowa Szkoła I Stopnia BB, (MOPiMR |
sala
|
13 |
klasa |
2 |
Technikum BT (TMRiA) |
sala |
32 |
klasa |
2 |
Technikum PT ( TŻiUG) |
sala |
35 |
klasa |
2 |
Technikum BTR (TMRiA,
TUiSEO) |
sala |
38 |
klasa |
2 |
Technikum
LT (TW) |
sala |
12 |
klasa |
2 |
Branżowa Szkoła I Stopnia BB, (MOPiMR |
Sala
|
5 |
klasa |
3 |
Technikum PT ( TŻiUG) |
sala |
3 |
klasa |
3 |
Technikum BT (TMRiA) |
sala |
2 |
klasa |
3 |
Technikum BTF (TMRiA, TR) |
sala |
1 |
klasa |
3 |
Technikum PTL ( TŻiUG, TW) |
sala |
52 |
klasa |
3 |
Branżowa Szkoła I Stopnia BB, (MOPiMR |
sala |
51 |
klasa |
4 |
Technikum BTF (TMRiA, TR) |
sala |
36 |
klasa |
4 |
Technikum PTL ( TŻiUG, TW) |
sala |
53 |
klasa |
5 |
Technikum BT (TMRiA) |
sala |
4* |
klasa |
5 |
Technikum FTP (TR, TŻiUG) |
sala |
4/31* |
* O godz. 1400
spotkanie w sali 4 rodziców uczniów klas V – zapoznanie z harmonogramem i
organizacją egzaminu maturalnego w sesji wiosennej.
_______________________________________________
W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Zespole
Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku odbył się konkurs gastronomiczny
pod hasłem ,,Przystawki na każdą okazję”. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział
sześć dwuosobowych drużyn, które stanęły przed wyzwaniem przygotowania
autorskich, kreatywnych i smacznych przekąsek.
Skład drużyn przedstawiał się
następująco:
1. Bącal Zuzanna i Czop Kinga z klasy
III PT
2. Patrycja Gębala i Gabriela Oszust
z klasy III PT
3. Beata Szkutnik i Oliwia Krasińska
z klasy II PT
4. Dominika Kozłowska i Mariusz
Wicik z klasy II PT
5. Alicja Wieleba i Zuzanna
Szumna z klasy I PT
6. Zuzanna Sobutka i Weronika
Kobylska z klasy I PT.
Konkurs był niezwykle ciekawy i
inspirujący, przy czym poziom rywalizacji drużyn był bardzo wyrównany.
Uczestnicy sporządzili oryginalne, estetyczne i i doskonale skomponowane
przekąski, które zachwyciły jury zarówno smakiem jak i wyglądem. Każda
drużyna wykazała się pomysłowością, a dania charakteryzowały się różnorodnością
składników i nowatorskimi połączeniami smaków.
Prace konkursowe oceniało jury w
składzie: Dyrektor Szkoły Pan Dariusz Wolan, Kierownik Praktycznej Nauki
Zawodu Pan Marek Hołody oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Komisja
miała trudne zadanie, ponieważ wszystkie przystawki odznaczałyy się wysokim
kunsztem- fachowością wykonania i doskonałym smakiem.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Dominika Kozłowska i
Mariusz Wicik - II PT
II miejsce: Beata Szkutnik i Oliwia
Krasińska - II PT
III miejsce: Zuzanna Sobutka i
Weronika Kobylska - I PT
Jednym z dodatkowych elementów
rywalizacji konkursowej było głosowanie na Facebooku na najładniejszą przystawkę
wg. internautów. Zwycięzcami tej części podobnie jak w ocenie jury, zostali
uczniowie klasy II PT Mariusz Wicik i Dominika Kozłowska zdobywając 966 głosów.
Uroczyste rozdanie nagród odbyło się
w obecności pana Dyrektora Dariusza Wolana na apelu w dniu 8 kwietnia 2025 r.
przy okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia.
Konkurs dostarczył uczestnikom wiele
emocji podczas rywalizacji, a także cennego doświadczenia i inspiracji.
Dziękujemy wszystkim za udział i
gratulujemy wspaniałych efektów sztuki kulinarnej w postaci przystawek na każdą
okazję.
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych
_______________________________________________
Chłopcy zajęli trzecie miejsce na trzynaście szkół
prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadania konkursowe
polegały na: cofaniu po łuku przyczepą dwuosiową oraz sprzęganiu zestawu do
wyjazdu na drogę publiczną. Uczniowie wykazali się znajomością przepisów ruchu
drogowego oraz umiejętnościami praktycznymi. Młodzież do konkursu została
przygotowana przez Pana Janusza Zientka.
Janusz Zientek
_______________________________________________
Dnia pierwszego kwietnia gościliśmy w naszej szkole
znamienitych gości: prof. dr. hab. Józefa Zająca – nauczyciela akademickiego i
naukowca, senatora RP VIII, IX i X kadencji, założyciela i pierwszego rektora
Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie – obecnie Państwowej
Akademii Nauk Stosowanych, oraz Panią Beatę Fałdę – rektor wyżej wymienionej
uczelni. Pan profesor w swoim dorobku naukowym posiada ponad 130 prac
opublikowanych i recenzowanych w czasopismach krajowych i zagranicznych, jest
również autorem podręcznika poświęconego nawigacji i frazeologii lotniczej. Tym
razem Pan profesor chciał zapoznać młodzież z publikacją zupełnie inną- książką
historyczną i biograficzną pt. „Tam, gdzie kwitną kasztany”. Jak zaznaczył nasz
gość, kasztany w tytule książki nie są przypadkowe – te drzewa rosły w miejscu,
gdzie osiedlili się jego pierwsi przodkowie. Autor w niezwykle barwny sposób
opisuje historię kilku pokoleń i dzieje rodzin Zająców, Suchorów i
Maciejewskich na tle ważnych wydarzeń historycznych i przemian kulturowych,
przedstawia własne dzieciństwo, lata młodzieńcze. Dużo miejsca poświęca
rodzinnej miejscowości jaką jest ziemia potocka i swojej rodowej posiadłości –
Górce. Pan profesor na spotkaniu autorskim w humorystyczny sposób opowiadał
rodzinne anegdoty i legendy przekazywane z pokolenia na pokolenie czym
zaciekawił zgromadzonych, wspominał swoich przodków, uświadomił młodzieży, jak
ważne jest miejsce i rodzina z jakiej człowiek pochodzi, przywiązanie do
ziemi ojczystej i tradycji. Podkreślił, że warto gromadzić rodzinne pamiątki i
zdjęcia, które są skarbnicą wiedzy o czasach minionych.
Uczniowie podczas wizyty zadawali profesorowi dociekliwe
pytania, następnie odbyło się losowanie, podczas którego dziesięć osób
wylosowało egzemplarz książki z dedykacją. Na koniec autor zapowiedział, że
będzie kontynuował swoje wspomnienia i wyda kolejną książkę, na którą z
niecierpliwością czekamy.
Ewa Król
_______________________________________________