W trosce o bezpieczeństwo wychowanków, w dniu 22 lutego
2023r., w internacie została przeprowadzona próbna ewakuacja. Głównym jej celem
było zapoznanie młodzieży z zasadami postępowania w sytuacji zagrożenia
pożarowego, zaznajomienie z drogami ewakuacyjnymi i przećwiczenie scenariusza
ewakuacji na wypadek realnego zagrożenia.
Cała akcja odbyła się pod nadzorem p. Krzysztofa Kurasiewicza
- wiceprezesa OSP przy ZSCKR w Potoczku oraz naczelnika tejże jednostki p.
Mariusza Zabieglińskiego.
Na sygnał alarmowy młodzież pod opieką wychowawców opuściła
obiekt internatu i zgromadziła się na boisku szkolnym. Po sprawdzeniu obecności
i przeliczeniu wychowanków, wychowawcy złożyli meldunek o liczbie obecnych
prowadzącemu ewakuację. Wszyscy bezpiecznie opuścili budynek. Alarm został
odwołany.
Próbna ewakuacja przebiegła sprawnie i bez zakłóceń.
A. Czajka
-----------------------------------------------------------
Pierwsza pomoc jest czynnikiem o kluczowym znaczeniu podczas
zdarzeń nagłych zagrażających życiu lub zdrowiu. Umiejętne udzielenie pomocy
poszkodowanym jest nie tylko obowiązkiem prawnym, ale i moralnym ze strony
każdej osoby obecnej na miejscu zdarzenia.
Dnia 22 lutego 2023r. w internacie odbył się pokaz
udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej przygotowany przez członków
Międzyklasowego Oddziału Straży Pożarnej pod kierunkiem p. Krzysztofa
Kurasiewicza i p. Mariusza Zabieglińskiego. Nasi
strażacy symulowali sytuacje zagrożeń m.in. atak epilepsji, omdlenie, porażenie
prądem, oparzenie, zadławienie, krwotok, aby wskazać jak odpowiednio się
zachować.
Seweryn Małaczyński z kl. IV P4 i Dawid Czuj z klasy
III FTP pokazali prawidłowe wykonanie RKO, czyli resuscytacji krążeniowo –
oddechowej na fantomie osoby dorosłej oraz prawidłowe ułożenie poszkodowanego w
pozycji bocznej ustalonej. Zaprezentowali również wykorzystanie defibrylatora
zewnętrznego AED w trakcie ratowania ludzkiego życia. Seweryn i Dawid są
członkami Ochotniczej Straży Pożarnej przy ZSCKR w Potoczku i ukończyli Kurs
Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy.
Nasi strażacy uświadomili uczniom, jak ważna jest szybka
reakcja świadków zdarzenia, która zwiększa szanse przeżycia osoby poszkodowanej.
Celem spotkania było także kształtowanie postawy gotowości do niesienia pomocy
potrzebującym w różnych sytuacjach życiowych.
Dziękujemy panu Krzysztofowi Kurasiewiczowi i p. Mariuszowi
Zabieglińskiemu za przygotowanie pokazu.
A.
Czajka
.
-----------------------------------------------------------
W dniu 22 lutego 2023 r. Komendant Powiatowy PSP w Janowie Lubelskim – st. bryg. Grzegorz Pazdrak uczestniczył w Walnym Zebraniu Sprawozdawczym za 2022 rok w OSP przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku.
W spotkaniu uczestniczyli również Komendant Gminny OSP- Pan Roman Młynarczyk oraz wójt gminy Potok Wielki Leszek Nosal.
W trakcie zebrania zatwierdzono sprawozdania z działalności OSP za 2022 rok oraz udzielono absolutorium obecnemu Zarządowi.
Podczas zebrania Pan Dariusz Wolan, dyrektor i jednocześnie Prezes szkolnej OSP, podziękował zgromadzonym za aktywną działalność na rzecz straży i udział w zebraniu.
Krzysztof Kurasiewicz
Mariusz Zabiegliński
-----------------------------------------------------------
Uczniowie klasy 1 BT wraz z opiekunami Panią Marią Wolan i Łukaszem Drewniowskim odbyli wycieczkę edukacyjno-rekreacyjną do Lublina. W planie wycieczki zostały zamieszczone trzy miejsca. Pierwszym punktem było zwiedzanie muzeum i obiektu dawnego obozu koncentracyjnego na Majdanku. Następnie odwiedziliśmy park trampolin: Strefa Wysokich Lotów a ostatnim punktem wyjazdu było kino.
Wycieczka, na której odbyliśmy cenną
lekcję historii a następnie lekcje Wf-u spotkała się z bardzo dobrym odbiorem
uczniów.
-----------------------------------------------------------
Uroczystość uświetnił koncert wokalny zespołu Dywizjon z Lotniczego Liceum Ogólnokształcącego z Dęblina.
Uczennicom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Wychowawczynie uczennic:
Dorota Florczak
Helena Ślusarz
.
-----------------------------------------------------------
Tłusty czwartek to zdecydowanie najsłodsza data w kalendarzu! Tego dnia nikt nie liczy kalorii i pozwala sobie na słodkości.
Na stołach królują pączki, faworki i oponki. Data ta wyznacza koniec karnawału i przypomina, że nadchodzi Wielki Post. Kultywując tradycje tłustego czwartku 16 lutego 2023r. w internacie zorganizowano spotkanie młodzieży, podczas którego wychowawcy zapoznali uczniów z historią tego obyczaju.
Okazuje się bowiem, że tradycja tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw a zagryzką były pączki przygotowywane z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną. Dopiero w XVI wieku pączki zaczęto jeść na słodko - z konfiturą lub marmoladą.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem wychowankowie zostali poczęstowani smacznymi pączkami. Podobno ci, co zjedzą w tym dniu choć jednego pączka, mogą liczyć na szczęście. Karnawał to czas jedzenia nie tylko pączków ale też faworków. Dlatego uczennice Zuzanna Bącal, Kinga Gil i Julia Zuń wykazały się swoimi umiejętnościami kulinarnymi przygotowując samodzielnie faworki.
Wspólna praca była okazją do wymiany doświadczeń kulinarnych,
wzajemnej integracji oraz poczęstunku swoimi wypiekami.
-----------------------------------------------------------
Wieczorem 13 lutego w internacie obchodziliśmy Dzień św. Walemtego, patrona zakochanych. Jest to święto poświęcone zwłaszcza tym, którzy mają mało odwagi by wypowiedzieć swoje uczucia.Właśnie dla tych nieśmiałych zorganizowaliśmy pocztę walentynkową, w której to znalazły się liściki i kartki z wyznaniami miłości lub sympati.
Wychowankowie internatu w czasie tego sympatycznego spotkania przedstawili krótką historię święta oraz jego patrona, jak również skecz “O kobietach z przymrużeniem oka”. Wieczór uświetnił występ zespołu muzycznego, działającego w szkole pod kierunkiem p. Mariana Giski.
Niepowtarzalna atmosfera tego wieczoru z pewnością była dla każdego dowodem na to, że miłość była, jest i będzie uczuciem bez którego życie nie miałoby sensu.
Iwona Lenart
.
.
-----------------------------------------------------------
Kamila i Magda są uczennicami klasy III
Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Są zadowolone z
wyboru szkoły, chętnie biorą udział nie tylko w zajęciach zawodowych, ale
rozwijają swoje zainteresowania artystyczne i społeczne. Kamila jest również
stypendystką Prezesa Rady Ministrów, a Magda - Dyrektora Szkoły.
Dyplom Marszałka Województwa
Lubelskiego uczennice odebrały z rąk Dyrektora Dariusza Wolana. Gratulujemy
otrzymanego wyróżnienia, mamy nadzieję, że pozwoli ono rozwijać ich uzdolnienia,
a dla innych będzie inspiracją do pracy i rozwijania talentów.
.
-----------------------------------------------------------
Powstanie Styczniowe to największy w XIX w. polski zryw
narodowy. Za datę jego rozpoczęcia przyjmujemy 22 stycznia 1863 r., gdy Komitet
Centralny Narodowy wydał Manifest powołujący Tymczasowy Rząd Narodowy. Powstanie
pochłonęło kilkadziesiąt tysięcy ofiar i odcisnęło ogromne piętno na dążenia
niepodległościowe kolejnych pokoleń Polaków.
Powstańcy Styczniowi to również patroni naszej szkoły, dlatego każda rocznica jest dla nas niezwykle ważna.
Z tej okazji młodzież, pod kierunkiem pani Agnieszki Kozioł
oraz pana Mariusza Zabieglińskiego, przygotowała uroczystą akademię
upamiętniającą naszych patronów.
Nawiązując do tej ważnej rocznicy, 7 lutego 2023r., uczniowie klasy 4BT: Tomasz Knieja, Paweł Skupiński oraz Mikołaj Sulowski z opiekunem Mariuszem Zabieglińskim, wzięli udział w konferencji dotyczącej 160 rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego.
Konferencja odbyła się w Sali Błękitnej Urzędu Wojewódzkiego
w Lublinie.
Agnieszka Kozioł
Mariusz Zabiegliński
.
-----------------------------------------------------------
W ZSCKR w Potoczku 7 lutego br. odbyła się Powiatowa Licealiada w drużynowym tenisie stołowym.
Zarówno w kategorii dziewcząt, jak i chłopców rywalizowało po pięć zespołów z czterech szkół: ZS, LO, ZST wszystkie z Janowa Lubelskiego oraz gospodarz ZSCKR w Potoczku.
Turniej rozegrano systemem „każdy z każdym”, zatem wszystkie ekipy rozegrały po cztery mecze.
Bardzo dobrze zaprezentowała się nasza drużyna chłopców zajmując II m i awansując do półfinału wojewódzkiego, dziewczęta natomiast uplasowały się na IV m. Wśród dziewcząt I m zajęło LO, zaś rywalizację chłopców wygrał ZST – obie szkoły z Janowa Lubelskiego.
Naszą szkołę reprezentowali: Seweryn Małaczyński, Dominik Kaproń, Mateusz Wojciechowski, Katarzyna Jaśkiewicz, Natalia Świś, Oliwia Pachla.
Gratulujemy i życzymy dobrego występu w zawodach wyższego szczebla.
Mariusz Karkusiewicz
.
-----------------------------------------------------------
Należy pochwalić postawę młodzieży, która czynnie zaangażowała się w pomoc dla bezdomnych psów.
Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy włączyli się w pomoc dla przytuliska, oraz wolontariuszom, którzy z ochotą i zaangażowaniem biorą udział w różnego rodzaju przedsięwzięciach.
Mamy nadzieję, że wszystkie
pieski w krótkim czasie znajdą swój dom.
Magdalena Szyszka, Ewa Król
-----------------------------------------------------------
Na spotkaniu ogólnym dyrektor szkoły pan Dariusz Wolan
przywitał wszystkich zebranych oraz przedstawił program spotkania. Następnie
oddał głos p. Iwonie Dul, która omówiła temat profilaktyki uzależnień. Kierownik
praktycznej nauki zawodu pan Marek Hołody zapoznał rodziców z kursami
realizowanymi w szkole w ramach projektu „Profesjonaliści na rynku pracy”. W
dalszej części spotkania głos zabrał Pan Łukasz Drewniowski, który zaprosił
rodziców do obejrzenia wystawy pt. „Stare gatunki i odmiany zbóż”,
której organizatorem
jest Dział Innowacji w Rolnictwie, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, we
współpracy z Instytutem Hodowli i
Aklimatyzacji Roślin – Państwowym Instytutem Badawczym (IHAR-PIB) w Radzikowie.
Jak zawsze, o szkolnych wydarzeniach i bieżącym funkcjonowaniu placówki rodzice mogli dowiedzieć się z gazetki szkolnej „Puls Szkoły”, opracowanej pod kierunkiem pani Marii Wolan i Agaty Czajki.
Spotkanie ogólne zakończyło się
poczęstunkiem przygotowanym przez uczniów kształcących się w zawodzie: technik
żywienia i usług gastronomicznych, pod kierunkiem nauczycieli żywienia. Po
degustacji odbyły się spotkania w klasach z wychowawcami, gdzie omawiano bieżące
sprawy dydaktyczno-wychowawcze.
-----------------------------------------------------------