Na ostatnich zajęciach praktycznych przed feriami uczniowie
kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
przygotowywali dania z serów.
Były to: zupa serowa, koszyczki parmezanowe oraz suflety
serowe.
Przy okazji uczniowie polecają ciekawą zupę serową:
Składniki na 8 porcji:
Przygotowanie:
Smacznego!
Monika Kosikowska z uczniami
.
----------------------------------------------------
W ramach prowadzonej akcji edukacyjnej „Faza na Rozwój” firmy Agrii Polska oraz AGRO-MASZ Paweł Nowak przekazały szkole zestaw tablic faz rozwoju roślin w skali BBCH. Plansze prezentujące fazy rozwoju upraw: buraka, ziemniaka, zbóż, kukurydzy oraz rzepaku zamontowano w sali nr 3. Jest to cenna pomoc dydaktyczna, ponieważ większość zaleceń z etykiet środków ochrony roślin i raportów z badań posługuje się właśnie tymi fazami. Wiedza ta ma zatem ogromne znaczenie w prawidłowym zwalczaniu agrofagów i ochronie środowiska rolniczego.
Uczniowie i nauczyciele naszej szkoły zostali zaproszeni do odwiedzenia bazy firmy AGRO-MASZ, aby w praktyce i teorii zgłębić tajniki agrotechniki.
Głównym celem wyjazdu będzie zapoznanie się z nowoczesnymi maszynami i technologiami upraw oraz obserwacja i porównanie poletek doświadczalnych.
Ponadto Firma Agrii zaprasza do korzystania z innowacyjnej platformy, jaką jest Agrii Baza, która pozwala poruszać się w zapisach rejestracyjnych ŚOR oraz oferuje użytkownikom codzienne wsparcie na polach uprawnych.
Więcej szczegółów pod adresem
agriibaza@agrii.pl.
.
----------------------------------------------------