W tym dniu ludzie przychodzą na
cmentarze, aby zapalić znicze i pomodlić się za zmarłych - najbliższych i
przyjaciół, którzy
wyprzedzili nas w drodze do wieczności.
Uczniowie Zespołu
Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku pamiętają…. o tej pięknej
tradycji składania kwiatów i palenia zniczy na grobach Powstańców
Styczniowych i Rodziny Przanowskich.
------------------------------------------------------------
Nauczyciele wychowania we współpracy z Samorządem Uczniowskim 29.10.2021r. zorganizowali mistrzostwa szkoły w tenisie stołowym. W turnieju finałowym spotkali się najlepsi tenisiści
z poszczególnych klas wyłonieni w drodze eliminacji. Zawody rozgrywane systemem „do dwóch przegranych”stały na wysokim i wyrównanym poziomie. Oto końcowe rozstrzygnięcia:
dziewczęta – I m Kamila Konopa kl. 2FTP, II m Magdalena Szymona kl. 2FTP, III m Katarzyna Jaśkiewicz kl. 3P4;
chłopcy – I m Patryk Gumienik kl. 4BT, II m Paweł Białek kl. 4BT, III m Piotr Breś kl. 4FTP.
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali słodki upominek od Samorządu Uczniowskiego, zaś najlepsi zawodnicy nagrody w postaci statuetek i dyplomów wręczone przez wicedyrektora Andrzeja Olszyńskiego.
Mariusz Karkusiewicz
.
b
------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------
W dniu 28 października, uczniowie ZSCKR, w Potoczku, rozpoczęli zajęcia praktyczne od przeglądu codziennego kombajnu do zbioru buraków marki Holmer. Samojezdny kombajn do zbioru buraków Holmer T3 Plus służy do zbioru roślin okopowych.
Maszyna wykonuje jednocześnie prace kilku wcześniej używanych maszyn.
Kombajn do zbioru buraków: ogławia buraki z liści, oczyszcza korzenie, wykopuje je, oddziela od ziemi i zbiera.
Cechy wyróżniające kombajn:
Dużej wydajności agregaty ogławiające, wyorujące i czyszczące z możliwością regulacji
Doskonała zwrotność
Optymalna ochrona gleby
Terra Dos T3 firmy Holmer, łączy w sobie innowacyjność z solidną, sprawdzoną techniką oraz z maksymalną wydajnością, tworząc warunki do bezpiecznego zbioru.
Każdy z uczniów biorących udział w zajęciach praktycznych mógł usiąść za kierownicą maszyny, poznać budowę, zasadę działania oraz poczuć się przez chwilę jako operator kombajnu.
Andrzej Chmieliński
Mariusz Zabiegliński
------------------------------------------------------------
#SzkołaPamięta to akcja Ministerstwa Edukacji i Nauki odbywająca się w okresie, w którym w sposób szczególny wspominamy zarówno naszych bliskich, jak i tych, którzy zapisali się w historii – tej ogólnonarodowej i lokalnej.
W ten sposób inicjatywa
nawiązuje do polskiej tradycji świat zadusznych.
Celem akcji jest zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę
pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są
związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności.
Młodzież naszej szkoły włączyła się do tej akcji, w sposób
szczególny upamiętniając patronów naszej szkoły czyli Powstańców Styczniowych.
Przygotowana została gazetka ścienna oraz prezentacja na temat: „Powstańcy
Styczniowi w mojej okolicy” a także plakat o tematyce powstańczej. Uczniowie
klasy 4BT uporządkowali grób rodziny Przanowskich oraz grób poległych powstańców
w Potoku Wielkim.
Agnieszka Kozioł
Mariusz Zabiegliński
------------------------------------------------------------
W dniu 27 października br. w Narodowym Instytucje Kultury i
Dziedzictwa Wsi w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia aktów nadania
stopnia nauczyciela mianowanego oraz medali i odznaczeń nauczycielom
resortowych szkół rolniczych.
Medal Komisji Edukacji Narodowej z rąk Szymona Giżyńskiego, Sekretarza Stanu w MRiRW odebrali nauczyciele naszej szkoły: Jolanta Olszyńska, Dorota Florczak i Piotr Spyra.
Medal KEN to odznaczenie nadawane za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania przez Ministra Edukacji Narodowej.
Gratulujemy!
------------------------------------------------------------
W naszej szkole odbył się „Konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym” organizowany przez CDR Radom. Dnia 04 października odbył się etap szkolny w którym udział wzięło 11 uczniów. Po przeprowadzeniu dogrywki pomiędzy czterema najlepszymi uczniami został wyłoniony lider Jakub Breś z klasy II FTP, który dnia 25 października 2021 roku uczestniczył w etapie krajowym. Organizacja etapu szkolnego oraz krajowego odbywała się przy współpracy z ODR w Janowie Lubelskim. Komisja na Etapie Krajowym w składzie pani Anna Oleszko – ODR Janów Lubelski, pani Diana Sadowska oraz Piotr Wielgus.
------------------------------------------------------------
W dniu 23 października 2021 roku nauczycielki Justyna Wielgus i Helena Ślusarz odbyły kurs w zakresie nowoczesnych trendów dotyczących słodkiego stołu czyli candy barów. Trenerem szkoleniowym była pani Justyna Haluch, która przekazała swoją wiedzę i umiejętności w bardzo ciekawy i praktyczny sposób.
Cennym efektem szkolenia były oczywiście różnego rodzaju
deserki , ciepłe lody, lizaki, donaty i inne ciasteczka, ale w szczególności
bezcenne okazały się unikatowe receptury pozyskane na tym szkoleniu.
Nauczycielki planują podzielić się zdobytą wiedzą i
umiejętnościami w pracy z młodzieżą, na zajęciach praktycznych i do aranżacji
słodkich stołów w ZSCKR w Potoczku.
Justyna Wielgus
Helena Ślusarz
------------------------------------------------------------
Mariusz Karkusiewicz
.
------------------------------------------------------------
W dniu
12.10.2021 w Żarnowcu odbył się pierwszy
Ogólnopolski Konkurs Orki Jesiennej pod patronatem
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Naszą szkołę
reprezentował uczeń z klasy 4 FTP Piotr Breś. Podczas zmagań konkursowych Piotra
wspierał opiekun Paweł Nieściur oraz koledzy z młodszych klas:
Mikołaj Sulowski i Szymon Rycerz jednocześnie zbierając cenne doświadczenie w
perspektywie kolejnych konkursów.
Po uroczystym rozpoczęciu konkursu przez Panią Dyrektor Ewę Śrubarczyk uczestnicy przystąpili do pierwszego etapu konkursu czyli testu sprawdzającego ich wiedzę z zakresu techniki orki i budowy pługa. Po części teoretycznej uczestnicy udali się na pole, na którym odbyła najbardziej emocjonująca część konkursu czyli wykonanie orki. Zawodnik na wyznaczonym poletku miał dokonać podziału działki na dwa pola i wykonanie orki w skład i w rozorywkę.
Do dyspozycji zawodników były 4 zestawy składające się z ciągnika New Holland T6 180 z agregowane z 4 skibowym pługiem zagonowym. Na wykonanie zadania zawodnik miał 50 min. Piotr Breś bardzo dobrze wykonał swoje zadanie. Cały przejazd uczeń naszej szkoły wykonał zgodnie z zasadami sztuki orki oraz zasadami BHP. Nad prawidłowym przebiegiem całego konkursu czuwali sędziowie, którzy bacznie obserwowali przebieg całego konkursu.
Po wykonaniu części praktycznej sędziowie zebrali się na naradę i po chwili podali wyniki.
Zwycięzcą konkursu okazał uczeń reprezentujący ZSCKR w Lututowie uzyskując 118 pkt. i zdobywając główna nagrodę pług zagonowy 4 skibowy firmy Agro Masz, który został przekazany dla szkoły, którą reprezentował i dla niego zestaw upominków o znacznej wartości od sponsorów konkursu.
Nasz reprezentant ukończył ogólnopolski konkurs na bardzo dobrym 8 miejscu zdobywając 98 pkt. co świadczy o bardzo wysokim poziomie konkursu.
Wszyscy uczestnicy w zależności od zajętych miejsc otrzymali upominki od sponsorów.
Dziękujemy Piotrowi Bresiowi za godne reprezentowanie naszej szkoły na konkursie, gratulujemy bardzo dobrego wyniku i życzymy dalszych sukcesów.
Paweł Nieściur.
.
------------------------------------------------------------
Dnia 13.10.2021
r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku odbyła się
uroczysta akademia z okazji Dnia
Edukacji Narodowej. Święto to obchodzone jest
w rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej, utworzonej właśnie 14
października 1773 roku z inicjatywy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.
Uroczystość rozpoczęła się od przemówienia Pana Dyrektora
Dariusza Wolana, który nakreślił kierunki pracy i rozwoju szkoły oraz złożył
życzenia nauczycielom, pracownikom oświaty i emerytom. Wiele ciepłych słów
i życzeń padło z ust zaproszonych gości i słowa uznania dla dyrekcji,
nauczycieli i pracowników naszej szkoły. Dzień Edukacji Narodowej to również
okazja do wręczenia nagród nauczycielom, którzy w minionym roku szkolnym
odnieśli sukcesy.
Po części oficjalnej odbyła się część artystyczna w wykonaniu
uczniów naszej szkoły. Młodzi artyści piosenką i słowem uświetnili ten wyjątkowy
dzień w roku szkolnym. Uczniowie docenili i podkreślili swoją wdzięczność za
codzienny trud pracy nauczyciela, jego poświęcenie, czujność i troskę o dobro
wychowanków. Przygotowania uczniów trwały od kilku tygodni, pod czujnym okiem
nauczycielek p. Moniki Krakowskiej-Widz oraz p. Magdaleny Szyszki.
Na zakończenie uroczystego apelu uczniowie zaśpiewali swoim
wychowawcom i nauczycielom „Sto lat” oraz wręczyli kwiaty.
.
------------------------------------------------------------
„ Drodzy koledzy! W dniu Waszego
święta ,
najlepsze życzenia składają dziewczęta”
Zgodnie z
tradycją i ku radości płci męskiej w środę, 6 października 2021 r. w internacie,
obchodziliśmy Dzień Chłopaka. Uroczystość odbyła się z lekkim opóźnieniem,
ponieważ duża grupa wychowanków była na praktykach zawodowych w Grecji.
Dziewczęta stanęły na wysokości zadania i przygotowały część artystyczną w
formie konkursu. Panowie musieli sprostać następującym konkurencjom:
rozpoznawanie nazw damskich kosmetyków, zaplatanie warkocza, wiązanie krawata,
wykonanie makijażu wieczorowego. Chłopcy mieli także okazję wykazać się
zdolnościami wokalnymi i tanecznymi.
Jury w składzie: Konopa Kamila, Wicik Natalia, Poniewozik Jolanta, Pęk Izabela
wyłoniło zwycięzców poszczególnych konkurencji. Najwięcej nagród zdobył Seweryn
Małaczyński.
W
konkurencji wiązania krawata mistrzem został dyrektor szkoły Dariusz Wolan,
który zaszczycił nas swoją obecnością.
Serdecznie wszystkim gratulujemy!!!
Aby wyrazić swoją sympatię dziewczęta złożyły chłopcom
życzenia i zaprosiły na pyszną szarlotkę.
Imprezę prowadziły uczennice: Aleksandra Ligaj i Wiktoria
Czerebak
------------------------------------------------------------
W miniony weekend w ZSCKR w Potoczku
odbył się Kurs cukierniczy
w ramach projektu: „Profesjonaliści na rynku
pracy”. W szkoleniu teoretyczno-praktycznym brało
udział 10 uczniów z naszej szkoły z zawodu technik żywienia i usług
gastronomicznych.
Program tego kursu skierowany był dla wszystkich
fanów czekolady, babeczek oraz wszelakiej maści słodkości, a także dla osób
zainteresowanych rozwojem umiejętności kulinarnych i chcących zagłębić się w
nowoczesnych trendach sztuki cukiernictwa. Uczniowie poznawali tajniki pieczenia
oraz dekorowania ciast i deserów. Było pracowicie, słodko i kolorowo.
Kurs prowadziła Pani Justyna Haluch – doświadczony cukiernik,
trener z Fundacji Wiedza Umiejętność Rozwój. Szkolenie miało charakter głównie
praktyczny z elementami wymiany doświadczeń i z indywidualnymi ćwiczeniami oraz
inicjatywami w zakresie garnirowania. Uczniowie brali stale aktywny udział w
zajęciach. Dzięki takiej, pełnej zaangażowania formie pracy i ćwiczeń wiele się
nauczyli, a zdobyte doświadczenie i umiejętności będą inspiracją w rozwoju
kariery zawodowej w przyszłości.
Dbanie o rozwój osobisty, zwiększanie umiejętności zawodowych
są niezbędne w osiągnięciu poczucia spełnienia zawodowego.
Warto więc stale podnosić swoje kwalifikacje, uczestniczyć w
kursach, warsztatach i szkoleniach do czego zachęcamy wszystkich uczniów.
Justyna Wielgus
------------------------------------------------------------
Początek roku szkolnego to czas wzajemnego poznawania się, zawierania przyjaźni. To czas szczególnie ważny dla uczniów klas pierwszych, którzy zostali przyjęci w poczet mieszkańców internatu.
Dnia 8 października 2021r. wychowankowie spotkali się na ognisku integracyjnym. Nie mogło zabraknąć pieczonych kiełbasek i śpiewu piosenek. O oprawę muzyczną spotkania zadbał wychowawca, pan Marian Giska.
To jesienne popołudnie upłynęło w miłej i przyjaznej atmosferze.
.
------------------------------------------------------------
Europejski Dzień Języków, jak sama nazwa wskazuje jest to święto całej Europy a przede wszystkim języków, którymi posługują się Europejczycy.
W tym dniu uświadamiamy sobie jak wiele korzyści przynosi
człowiekowi nauka języków obcych. Dzięki znajomości języków możemy lepiej
zrozumieć innych ludzi oraz bliżej poznać ich tradycję, kulturę i kuchnię.
6 października 2021r. uczniowie: Emilia Łazarz, Julia Zuń oraz Mateusz Bryk postanowili uczcić ten dzień. Pod kierunkiem pani Agnieszki Kozioł, przygotowali apel, który miał zwrócić uwagę jak ważna jest znajomość języków obcych.
Dodatkowym akcentem było zaprezentowanie tradycyjnej kuchni z różnych krajów Europy oraz poczęstunek przystawkami przygotowanymi przez uczniów klasy 3P4, pod kierunkiem pani Heleny Ślusarz oraz pani Justyny Wielgus.
Była to tarta cebulowa na cieście francuskim oraz koreczki „devils
on horseback”.
Agnieszka Kozioł
------------------------------------------------------------