Wielkanoc
- najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające
zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Poprzedzający ją tydzień, stanowiący okres
wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest
Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek (wieczór),
Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum
Paschalne. Każda niedziela jest w chrześcijaństwie pamiątką zmartwychwstania
Chrystusa, ale Wielka Niedziela jest pamiątką najbardziej uroczystą.
Kilka ciekawostek o Wielkanocy:
- Wielkanoc przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej
wiosennej pełni Księżyca (tzw. paschalna pełnia Księżyca), przypadającej po 21
marca.
- Sposób obliczenia tej daty
został podany przez niemieckiego matematyka Carla
Gaussa.
-
Baranek wielkanocny z flagą zwycięstwa symbolizuje
zmartwychwstałego Chrystusa.
-
Tradycyjnie, święconka powinna zawierać: pisanki, chleb,
wędlinę, sól, chrzan, masło, ciasto i baranka wielkanocnego. Każdy składnik
koszyczka wielkanocnego ma swoją symbolikę. Pisanki symbolizują nowe życie,
chleb – Ostatnią Wieczerzę, wędlina – koniec postu, sól – ochronę, masło –
dobrobyt, ciasto – umiejętności a baranek – Chrystusa.
- Zajączek wielkanocny nie ma nic wspólnego z kulturą chrześcijańską.
- Tradycyjnym wypiekiem
wielkanocnym jest babka.
- Najsłynniejsze pisanki na
świecie to Jaja Fabergé.
-
W Polsce znajduje się Muzeum Pisanki. Zlokalizowane w
Ciechanowcu, posiada jedną z największych europejskich kolekcji pisanek.
opr. P.S.
.
---------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do otwartej SPORTOWEJ GALERII DYPLOMÓW zsckr W pOTOCZKU
---------------------------------------------------------------------------
Uczniowie kształcący się w zawodach technik mechanizacji
rolnictwa i agrotroniki oraz mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych
podczas zajęć praktycznych przeprowadzili bieżące naprawy w ciągniku
Lamborghini. W czasie zajęć wykonano następujące naprawy:
1. Przegląd codzienny pojazdu
2. Wymiana podzespołów hamulca postojowego
3. Uszczelnienie wałków sprzęgłowych
4. Serwis układu hydraulicznego (wymiana
oleju wraz z filtrami)
Po zakończeniu remontu w ciągniku uczniowie dokonali wymiany
oleju silnikowego wraz z filtrami oraz filtrów powietrza. Podczas takich zajęć
praktycznych uczniowie mogli zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce.
Zenon Mazur
.
---------------------------------------------------------------------------
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni
świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej
zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co
przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
Uczniowie naszej
szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli
możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych.
Opanowanie zdolności łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami
praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym
zawodzie.
Podczas zajęć uczniowie
przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne,
makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
Kuchnia włoska jest ceniona i
lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia
przynajmniej kilku dań z Italii.
Justyna Wielgus
.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
w związku ze zmianami przepisów wprowadzamy w ww. okresie przejście na nauczanie zdalne.
szczegóły na naszej stronie,
---------------------------------------------------------------------------
Informujemy Państwa, że w ramach akcji „Zawodowy strzał w10!” planowane jest
działanie służące pomocy w wyborze dalszego etapu kształcenia dla przyszłych
absolwentów szkół podstawowych oraz promocji szkół kształcących w zawodach w
województwie lubelskim – „Tydzień zawodów – czas na strzał w 10!”. W ramach tej
akcji Uczniowie i ich Rodzice będą mieli możliwość skontaktowania się
telefonicznego z doradcami zawodowymi, którzy będą w określonych godzinach
dyżurowali pod wskazanymi niżej numerami telefonów.
Rodzice i Uczniowie będą mieli możliwość porozmawiania z wykwalifikowanymi
doradcami zawodowymi o zasadach dokonywania wyboru szkoły, ofercie szkół i
zawodów w naszym województwie oraz upewnić się w dokonanych już wyborach. W
razie szczegółowych pytań o kształcenie w poszczególnych zawodach czy szkołach
doradcy będą kierowali zainteresowanych do konkretnych szkół. W indywidualnych
przypadkach doradcy zawodowi będą podawali kontakt do poradni
psychologiczno-pedagogicznej będącej w rejonie szkoły, do której uczęszcza
uczeń. Zarówno w szkołach jak i poradniach pełnić będą dyżury osoby kompetentne,
które będą mogły wspierać zainteresowanych i odpowiadać na pytania.
Proponowana Państwu sieć wsparcia będzie funkcjonowała przez tydzień – od 22 do
26 marca 2021 r., w godzinach:
· od 10.00 do 15.00
– w poniedziałek, wtorek i środę (22-24.03.2021 r.),
· od 12.00 do 17.00 – w czwartek i piątek (25-26.03.2021 r.).
Numery telefonów, przy których będą dyżurowali doradcy zawodowi:
1) 81 747 35 26
2) 500 303 388
3) 509 731 851
4) 81 5341010
5) 815853106
6) 82 5664110
Rodzice i Uczniowie mogą także dzwonić w tym tygodniu bezpośrednio do szkół
kształcących w zawodach, wykorzystując kontakt podany w informatorze o szkołach
ponadpodstawowych województwa lubelskiego na rok szkolny 2021/2022 https://www.kuratorium.lublin.pl/informator.php .
---------------------------------------------------------------------------
W dniu 16 marca 2021 roku uczniowie
klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych zajmowali się na
zajęciach praktycznych pieczeniem bab wielkanocnych. Pracowali w czterech
grupach i sporządzili następujące babki:
1.
Babka parzona;
2.
Babka piaskowa;
3.
Babka gotowana;
4.
Babka ucierana z makiem.
i Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP) właściwych dla
gastronomii.
Uczniowie z pewną niecierpliwością planują już wypieki na
Święta Wielkanocne w domu.
Danuta Sołtys z młodzieżą
---------------------------------------------------------------------------
Potrawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest jedną z
najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni
europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi
gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami
pochodzącymi z ich stołów.
Uczniowie naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i
usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas
zajęć praktycznych.
Opanowanie zdolności
łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w
przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.
Podczas
zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni
włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy
kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań
z Italii.
Justyna Wielgus
---------------------------------------------------------------------------
Do konkursu przystąpiło wielu chętnych uczniów, którzy
przechodzili przez kolejne etapy testu. Finalnie wyłoniono trzy osoby, które
wykazały się największą wiedzą z języka polskiego.
W konkursie zwyciężył
Kamil Buczyński z klasy IV
BT, drugie miejsce zajęła Kamila Konopa
z klasy I FTP, trzecie - Mikołaj Kusz
z klasy I BT.
Zwycięzcom zostały wręczone atrakcyjne nagrody książkowe i
rzeczowe. Bardzo cieszymy się, że konkurs wzbudził duże zainteresowanie.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy, a zwycięzcom gratulujemy!
---------------------------------------------------------------------------
W dniu 8 marca 2021 roku uczniowie
klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych sporządzali na
zajęciach praktycznych ciasta kruche pod kątem doskonalenia umiejętności i
przygotowań do Świąt Wielkanocnych.
Wykonali trzy mazurki:
1.
Cytrynowo - bezowy
2.
Czekoladowy
3.
Kajmakowy
Dodatkowo chłopcy z tej klasy przygotowali dla koleżanek
kwiaty i życzenia z okazji Dnia Kobiet.
Danuta Sołtys z młodzieżą
.
---------------------------------------------------------------------------
8 marca jest jedną z dat, którą
każdy z nas zna. Tego dnia obchodzimy Dzień Kobiet. Święto to liczy już ponad
100 lat, a pierwsze obchody tego święta miały miejsce w Stanach Zjednoczonych
już w 1909 roku. W Polsce obchody dnia kobiet zyskały popularność czasach
PRL . Wtedy to popularnymi prezentami były goździki i rajstopy. Obecnie
mężczyźni wręczają kwiaty i drobne podarki swoim żonom, matkom, córkom i
koleżankom.
Każdy doskonale zna tą datę ale czy wiecie że:
Wszystkiego najlepszego drogie
Panie!
---------------------------------------------------------------------------
26 lutego 2021 r. - Dobre wiadomości dla uczniów i
nauczycieli naszej szkoły!
Narodowa Agencja Programu Erasmus+ opublikowała wyniki
konkursu wniosków o Akredytację w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.
Nasza szkoła zajęła 147 miejsce wśród wszystkich instytucji w Polsce, które
ubiegały się o akredytację programu Erasmus+.
Przyznanie Akredytacji oznacza pewność, że projekty
mobilności zagranicznych uczniów i nauczycieli – wyjazdy na praktyki i
szkolenia, będą realizowane bez przerwy do 2027 roku! Aktualnie nasza szkoła
realizuje 2 projekty: jeden szkolny pt. „Zagraniczne praktyki zawodowe - pewny
start na profesjonalnym rynku pracy” i drugi projekt realizowany w ramach
konsorcjum pt. „Smaki Europy - mobilność techników żywienia”.
---------------------------------------------------------------------------
Pamiętamy…
Zajęcie Polski przez Armię Czerwoną i włączenie połowy
jej terytorium do ZSRS sprawiło, że dziesiątki tysięcy żołnierzy nie złożyło
broni. Gotowi byli walczyć o odzyskanie niepodległości, by wypełnić złożoną
przysięgę. Powojenna konspiracja niepodległościowa była – aż do powstania
Solidarności – najliczniejszą formą zorganizowanego oporu społeczeństwa
polskiego wobec narzuconej władzy. W roku największej aktywności zbrojnego
podziemia, 1945, działało w nim bezpośrednio 150-200 tysięcy konspiratorów,
zgrupowanych w oddziałach o bardzo różnej orientacji. Dwadzieścia tysięcy z nich
walczyło w oddziałach partyzanckich. Kolejnych kilkaset tysięcy stanowili ludzie
zapewniający partyzantom aprowizację, wywiad, schronienie i łączność. Doliczyć
trzeba jeszcze około dwudziestu tysięcy uczniów z podziemnych organizacji
młodzieżowych, sprzeciwiających się komunistom. Łącznie daje to grupę ponad pół
miliona ludzi tworzących społeczność Żołnierzy Wyklętych. Ostatni „leśny”
żołnierz ZWZ-AK, a później WiN – Józef Franczak „Laluś” zginął w walce w
październiku 1963 roku.
Data 1 marca nie jest przypadkowa. Tego dnia w 1951 w
mokotowskim więzieniu komuniści strzałem w tył głowy zamordowali przywódców IV
Zarządu Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość – Łukasza Cieplińskiego i jego
towarzyszy walki. Tworzyli oni ostatnie kierownictwo ostatniej ogólnopolskiej
konspiracji kontynuującej od 1945 roku dzieło Armii Krajowej.
Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” upamiętnią m.in.
koncerty, wystawy, debaty. Z uwagi na pandemię wydarzenia odbywać się będą przy
zachowaniu reżimu sanitarnego bądź w sferze wirtualnej.
Zachęcamy do
obejrzenia koncertu „Młodzi Niezłomnym” zorganizowanym przez Ministerstwo
Edukacji i Nauki we współpracy z Urzędem do Spraw Kombatantów i Osób
Represjonowanych oraz polskim radiem. Koncert dostępny jest w serwisie You Tube:
https://www.youtube.com/watch?v=qOYQlsjb3P0
---------------------------------------------------------------------------
Podczas zajęć praktycznych uczniowie klas drugich i trzecich biorą czynny udział w przeglądach pojazdów i maszyn rolniczych.
Jedną z pierwszych maszyn, które zostały przygotowane do
nowego sezonu jest opryskiwacz polowy. W czasie zajęć praktycznych uczniowie
wykonali :
·
Ogólny przegląd opryskiwacza polowego
·
Wymiana zużytych dysz eżektorowych
·
Przegląd pompy oraz wymiana membran
·
Wymiana oleju w pompie opryskiwacza
Dzięki takim czynnościom pojazdy i maszyny rolnicze, które
pracują w naszym gospodarstwie rolnym są bardzo dobrze przygotowane do wiosenny
prac polowych.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------