AKTUALNOŚCI ZSCKR w POTOCZKU

nowsze wiadomości

Wielkanoc 

Wielkanoc  - najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Poprzedzający ją tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek (wieczór), Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne. Każda niedziela jest w chrześcijaństwie pamiątką zmartwychwstania Chrystusa, ale Wielka Niedziela jest pamiątką najbardziej uroczystą.

Kilka ciekawostek o Wielkanocy:

 

- Wielkanoc przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca (tzw. paschalna pełnia Księżyca), przypadającej po 21 marca.

- Sposób obliczenia tej daty został podany przez niemieckiego matematyka Carla Gaussa.

- Baranek wielkanocny z flagą zwycięstwa symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa.

- Tradycyjnie, święconka powinna zawierać: pisanki, chleb, wędlinę, sól, chrzan, masło, ciasto i baranka wielkanocnego. Każdy składnik koszyczka wielkanocnego ma swoją symbolikę. Pisanki symbolizują nowe życie, chleb – Ostatnią Wieczerzę, wędlina – koniec postu, sól – ochronę, masło – dobrobyt, ciasto – umiejętności a baranek – Chrystusa.

- Zajączek wielkanocny nie ma nic wspólnego z kulturą chrześcijańską.

- Tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym jest babka.

- Najsłynniejsze pisanki na świecie to Jaja Fabergé.

- W Polsce znajduje się Muzeum Pisanki. Zlokalizowane w Ciechanowcu, posiada jedną z największych europejskich kolekcji pisanek.

opr. P.S.

.

   

.

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

 

Zapraszamy do otwartej SPORTOWEJ  GALERII DYPLOMÓW zsckr  W pOTOCZKU

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

PRZYGOTOWANIA CIĄGNIKA ROLNICZEGO LAMBORGHINI DO PRAC WIOSENNYCH .

Uczniowie kształcący się w zawodach technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych podczas zajęć praktycznych przeprowadzili bieżące naprawy w ciągniku Lamborghini.  W czasie zajęć wykonano następujące naprawy:

1.   Przegląd codzienny pojazdu

2.   Wymiana podzespołów hamulca postojowego

3.   Uszczelnienie wałków sprzęgłowych

4.    Serwis układu hydraulicznego (wymiana oleju wraz z filtrami)

Po zakończeniu remontu w ciągniku uczniowie dokonali wymiany oleju silnikowego wraz z filtrami oraz filtrów powietrza. Podczas takich zajęć praktycznych  uczniowie mogli zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce.

                                                                          Zenon Mazur  Paweł Nieściur

.

     

.

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

Potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
          Uczniowie  naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych. Opanowanie  zdolności  łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.   
          Podczas zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
          Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.
          

                                                            

                                                                                                      Justyna Wielgus

       

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

regulamin konkursu

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

Zmiany w funkcjonowaniu ZSCKR w Potoczku od 29 III 2021r do 11 IV 2021r.

w związku ze zmianami przepisów wprowadzamy w ww. okresie przejście na nauczanie zdalne.

szczegóły na naszej stronie,

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

Akcja „Zawodowy strzał w10!”

      Informujemy Państwa, że w ramach akcji „Zawodowy strzał w10!” planowane jest  działanie służące pomocy w wyborze dalszego etapu kształcenia dla przyszłych absolwentów szkół podstawowych oraz promocji szkół kształcących w zawodach w województwie lubelskim – „Tydzień zawodów – czas na strzał w 10!”. W ramach tej akcji Uczniowie i ich Rodzice będą mieli możliwość skontaktowania się telefonicznego z doradcami zawodowymi, którzy będą w określonych godzinach dyżurowali pod wskazanymi niżej numerami telefonów.

Rodzice i Uczniowie będą mieli możliwość porozmawiania z wykwalifikowanymi doradcami zawodowymi o zasadach dokonywania wyboru szkoły, ofercie szkół i zawodów w naszym województwie oraz upewnić się w dokonanych już wyborach. W razie szczegółowych pytań o kształcenie w poszczególnych zawodach czy szkołach doradcy będą kierowali zainteresowanych do konkretnych szkół. W indywidualnych przypadkach doradcy zawodowi będą podawali kontakt do poradni psychologiczno-pedagogicznej będącej w rejonie szkoły, do której uczęszcza uczeń. Zarówno w szkołach jak i poradniach pełnić będą dyżury osoby kompetentne, które będą mogły wspierać zainteresowanych i odpowiadać na pytania.

Proponowana Państwu sieć wsparcia będzie funkcjonowała przez tydzień – od 22 do 26 marca 2021 r., w godzinach:
·
od 10.00 do 15.00 – w poniedziałek, wtorek i środę (22-24.03.2021 r.),
· od 12.00 do 17.00 – w czwartek i piątek (25-26.03.2021 r.).
Numery telefonów, przy których będą dyżurowali doradcy zawodowi:

1) 81 747 35 26
2) 500 303 388
3) 509 731 851
4) 81 5341010
5) 815853106
6) 82 5664110


Rodzice i Uczniowie mogą także dzwonić w tym tygodniu bezpośrednio do szkół kształcących w zawodach, wykorzystując kontakt podany w informatorze o szkołach ponadpodstawowych województwa lubelskiego na rok szkolny 2021/2022 
https://www.kuratorium.lublin.pl/informator.php .

 ZSCKR w POTOCZKU nr tel. 15874 02 68 lub 665158715

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

WIELKANOC JUŻ TUŻ  TUŻ

W dniu 16 marca 2021 roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych zajmowali się na zajęciach praktycznych  pieczeniem bab wielkanocnych. Pracowali w czterech grupach i sporządzili następujące babki:

1.      Babka parzona;

2.      Babka piaskowa;

3.      Babka gotowana;

4.      Babka ucierana z makiem.

 

Wszystkie wypieki wykonali profesjonalnie z zachowaniem Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)

i Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP) właściwych dla gastronomii.

Uczniowie z pewną niecierpliwością planują już wypieki na Święta Wielkanocne w domu.

 

Danuta Sołtys z młodzieżą

.

     

    

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

Potrawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Królują w niej zioła, warzywa i najlepszej jakości sery. Włosi gotują bardzo różnorodnie, co przekłada się na ogromne zainteresowanie daniami pochodzącymi z ich stołów.
         
Uczniowie  naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania tajników kuchni włoskiej podczas zajęć praktycznych.

Opanowanie  zdolności  łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jest niezbędne w przygotowaniu młodzieży do podjęcia pracy w danym zawodzie.        
         
Podczas zajęć uczniowie przygotowali wybrane potrawy, charakterystyczne dla kuchni włoskiej: lasagne, makaron carbonara, ravioli a także deser- tiramisu.
         
Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana. Każdy zawodowy kucharz powinien więc posiadać umiejętność przyrządzenia przynajmniej kilku dań z Italii.           

                                                                                                                                                                 Justyna Wielgus

.

     

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

„A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.”

 21 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego – święto, które zostało ustanowione przez UNESCO w 1999 r. Z tej okazji nauczycielki języka polskiego: Dorota Florczak, Monika Krakowska-Widz i Ewa Król zorganizowały konkurs online na zasadzie testu, mający na celu sprawdzenie wiedzy uczniów z dziedziny gramatyki, frazeologii, ortografii, fleksji.

Do konkursu przystąpiło wielu chętnych uczniów, którzy przechodzili przez kolejne etapy testu. Finalnie wyłoniono trzy osoby, które wykazały się największą wiedzą z języka polskiego.

W konkursie zwyciężył Kamil Buczyński z klasy IV BT, drugie miejsce zajęła Kamila Konopa z klasy I FTP, trzecie -  Mikołaj Kusz z klasy I BT.

Zwycięzcom zostały wręczone atrakcyjne nagrody książkowe i rzeczowe. Bardzo cieszymy się, że konkurs wzbudził duże zainteresowanie. Wszystkim uczestnikom dziękujemy, a zwycięzcom gratulujemy!

 .

   

 

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE  – PRACOWNIA GASTRONOMICZNA – KLASA 2P4

W dniu 8 marca 2021 roku uczniowie klasy 2 P4 w zawadzie technik żywienia i usług gastronomicznych sporządzali na zajęciach praktycznych ciasta kruche pod kątem doskonalenia umiejętności i  przygotowań do Świąt Wielkanocnych.

Wykonali trzy mazurki:

1.      Cytrynowo - bezowy

2.      Czekoladowy

3.      Kajmakowy

 

Dodatkowo chłopcy z tej klasy przygotowali dla koleżanek kwiaty i życzenia z okazji Dnia Kobiet.

 

Danuta Sołtys z młodzieżą

.

   

 

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

8 MARCA MIEDZYNARODOWY DZIEŃ KOBIET

8 marca jest jedną z dat, którą każdy z nas zna. Tego dnia obchodzimy Dzień Kobiet. Święto to liczy już ponad 100 lat, a pierwsze obchody tego święta miały miejsce w Stanach Zjednoczonych już  w 1909 roku. W Polsce obchody dnia kobiet zyskały popularność czasach PRL . Wtedy to popularnymi prezentami były goździki i rajstopy. Obecnie mężczyźni wręczają kwiaty i drobne podarki swoim żonom, matkom, córkom i koleżankom.

Każdy doskonale zna tą datę ale czy wiecie że:

Wszystkiego najlepszego drogie Panie!

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku

26 lutego 2021 r. - Dobre wiadomości dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły!

Narodowa Agencja Programu Erasmus+ opublikowała wyniki konkursu wniosków o Akredytację w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe. Nasza szkoła zajęła 147 miejsce wśród wszystkich instytucji w Polsce, które ubiegały się o akredytację programu Erasmus+.

Przyznanie Akredytacji oznacza pewność, że projekty mobilności zagranicznych uczniów i nauczycieli – wyjazdy na praktyki i szkolenia, będą realizowane bez przerwy do 2027 roku! Aktualnie nasza szkoła realizuje 2 projekty: jeden szkolny pt. „Zagraniczne praktyki zawodowe - pewny start na profesjonalnym rynku pracy” i drugi projekt realizowany w ramach konsorcjum pt. „Smaki Europy - mobilność techników żywienia”.

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

Pamiętamy…   

1 marca  - Narodowy Dzień Pamięci  „Żołnierzy Wyklętych”

 Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych to polskie święto państwowe, które co roku obchodzone jest na początku marca. Ustanowione zostało w celu upamiętnienia żołnierzy antykomunistycznego i niepodległościowego podziemia, którzy po II wojnie światowej  przeciwstawili się narzuconej siłą władzy komunistycznej.

Zajęcie Polski przez Armię Czerwoną i włączenie  połowy jej terytorium do ZSRS sprawiło, że dziesiątki tysięcy żołnierzy nie złożyło broni. Gotowi byli walczyć o odzyskanie niepodległości, by wypełnić złożoną przysięgę. Powojenna konspiracja niepodległościowa była – aż do powstania Solidarności – najliczniejszą formą zorganizowanego oporu społeczeństwa polskiego wobec narzuconej władzy. W roku największej aktywności zbrojnego podziemia, 1945, działało w nim bezpośrednio 150-200 tysięcy konspiratorów, zgrupowanych w oddziałach o bardzo różnej orientacji. Dwadzieścia tysięcy z nich walczyło w oddziałach partyzanckich. Kolejnych kilkaset tysięcy stanowili ludzie zapewniający partyzantom aprowizację, wywiad, schronienie i łączność. Doliczyć trzeba jeszcze około dwudziestu tysięcy uczniów z podziemnych organizacji młodzieżowych, sprzeciwiających się komunistom. Łącznie daje to grupę ponad pół miliona ludzi tworzących społeczność Żołnierzy Wyklętych. Ostatni „leśny” żołnierz ZWZ-AK, a później WiN – Józef Franczak „Laluś” zginął w walce w październiku 1963 roku.

Data 1 marca nie jest przypadkowa. Tego dnia w 1951 w mokotowskim więzieniu komuniści strzałem w tył głowy zamordowali przywódców IV Zarządu Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość – Łukasza Cieplińskiego i jego towarzyszy walki. Tworzyli oni ostatnie kierownictwo ostatniej ogólnopolskiej konspiracji kontynuującej od 1945 roku dzieło Armii Krajowej.

Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” upamiętnią m.in. koncerty, wystawy, debaty. Z uwagi na pandemię wydarzenia odbywać się będą przy zachowaniu reżimu sanitarnego bądź w sferze wirtualnej.

Zachęcamy do obejrzenia koncertu „Młodzi Niezłomnym” zorganizowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Urzędem do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych oraz polskim radiem. Koncert dostępny jest w serwisie You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=qOYQlsjb3P0  

 D. Florczak 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

PRZYGOTOWANIA POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH DO WIOSENNYCH PRAC POLOWYCH

Podczas zajęć praktycznych uczniowie klas drugich i trzecich biorą czynny udział w przeglądach pojazdów i maszyn rolniczych.

Jedną z pierwszych maszyn, które zostały przygotowane do nowego sezonu jest opryskiwacz polowy. W czasie zajęć praktycznych uczniowie wykonali :

·       Ogólny przegląd opryskiwacza polowego

·       Wymiana zużytych dysz eżektorowych

·       Przegląd pompy oraz wymiana membran

·       Wymiana oleju w pompie opryskiwacza

Dzięki takim czynnościom pojazdy i maszyny rolnicze, które pracują w naszym gospodarstwie rolnym są bardzo dobrze przygotowane do wiosenny prac polowych.

 

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

Nasza szkoła bierze udział w projekcie "Profesjonaliści na rynku pracy"

szczegóły projektu

 

powrót do góry strony

---------------------------------------------------------------------------

 

starsze wiadomości