„Umarłych wieczność dotąd trwa,
Dokąd pamięcią się im płaci”
Wisława Szymborska
W naszej pamięci śp. Dyrektor Władysław
Droździel pozostanie nie tylko jako utalentowany organizator,
który przyczynił się do rozwoju szkoły, ale także Człowiek
wielkiej życzliwości, pasji i zaangażowania, potrafiący
zjednywać innych i inspirować ich do działania.
Rodzinie i bliskim Zmarłego składamy
wyrazy głębokiego współczucia.
Dyrekcja, nauczyciele i pracownicy ZSCKR w Potoczku
W okresie do 8 XI 2020r. wszystkie zajęcia lekcje i praktyczna nauka zawodu będą się odbywać w formie zdalnej. Praktyki zawodowe ulegają przerwaniu i uczniowie mają lekcje wg planu lekcji.
powrót do góry strony
KOMUNIKAT
Z dniem 5 października 2020r
wprowadzamy zakaz wstępu do szkoły osób z zewnątrz.
Preferowany jest kontakt:
·
Telefoniczny – 158740268
·
Pocztą elektroniczną -
sekretariat@zsckrpotoczek.pl
Kontakt
osobisty tylko w wyjątkowych sytuacjach, obowiązuje wówczas
zakrywanie ust i nosa
powrót do góry strony
====================================================
Nauczycielom najpiękniejsze kwiaty…
"Jakże nie pisać wierszy, akże nie
płonąć w podzięce, za dar najpiękniejszy - za serce".
Tymi
słowami uczniowie klasy II P4 na akademii z okazji Dnia Edukacji
Narodowej, pragnęli podziękować pedagogom za ich codzienny trud
włożony w nauczanie i wychowanie młodego pokolenia. W tym roku z
uwagi na zapewnienie bezpieczeństwa, apel był filmowany przez
Pana Łukasza Drewniowskiego. Uczniowie i uczennice z wymienionej
klasy stanęli na wysokości zadania
i wykazali się ponadprzeciętnymi zdolnościami aktorskimi w
odgrywaniu scenek, recytacji wierszy
i śpiewaniu specjalnie na tę okoliczność przygotowanych
piosenek.
Na koniec dyrektor szkoły Pan Dariusz Wolan podziękował nauczycielom i wychowawcom za ich codzienną pracę i zaangażowanie oraz przyznał nagrody wyróżniającym się nauczycielom.
Wszystkim pedagogom w tym szczególnym dniu pragniemy złożyć najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, pogody ducha, wielu pomysłów, entuzjazmu i zapału w dalszej pracy, a także cierpliwości w przekazywaniu wiedzy.
Apel przygotowały Panie: Diana Sadowska, Helena Ślusarz, Ewa Król.
Ewa Król
powrót do góry strony
====================================================
Nasza szkoła wzięła udział w kampanii ,,
Lubelskie- wspólnie dla pszczół”. W pierwszej edycji ZSCKR w
Potoczku otrzymał pięć uli typu warszawskiego. Uczniowie
klasy 2B4 kształcący się w zawodzie technik mechanizacji
rolnictwa i agrotroniki uczestniczyli w przygotowaniach do
zasiedlenia tych uli. Pomalowali je i przygotowali ramki do
wtopienia węzy. Wszystkie otrzymane ule zostaną zasiedlone już
na wiosnę 2021 roku.
Zenon Mazur
powrót do góry strony
====================================================
Szlakiem granic przyszkolnego gospodarstwa
Pod takim hasłem 9 października 2020 roku klasa 2 P4 odbyła z wychowawczynią i panią Danutą Sołtys kondycyjny spacer celem uświadomienia młodzieży jak położone jest szkolne gospodarstwo rolne. Ciekawym punktem wyprawy okazało się zdobycie dobrego punktu obserwacyjnego na „Gaj Górze”, gdzie świetnie mogliśmy też dostrzec wszystkie kolory polskiej jesieni.
Utrudzeni w marszu uczniowie mogli odpoczywać przy wspólnym ognisku, gdzie dzieliliśmy się spostrzeżeniami i planowaliśmy kolejne inicjatywy klasowe..
Helena Ślusarz z młodzieżą
.
.
powrót do góry strony
====================================================
Miło nam poinformować, że otrzymaliśmy informację o rozstrzygnięciu pierwszego etapu konkursu „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Celem Konkursu jest edukacja oraz budowanie świadomości w zakresie tradycji i dorobku polskiego sektora rolno – spożywczego oraz możliwości związanych z pracą w tym obszarze gospodarki oraz promowanie spożycia i produkcji wołowiny oraz mięsa z indyka poprzez platformę edukacyjną wspierającą potencjalnych przyszłych pracowników sektora rolno-spożywczego i połączenie ich z praktyką. Konkurs przeprowadzany jest na terenie Rzeczypospolitej Polskiej za pośrednictwem strony internetowej www.akademiawiedzyomiesie.pl
Konkurs spotkał się z dużym zainteresowaniem.
Z ZSCKR z Potoczku wystartowały dwie drużyny:
„Klasa 2P4” - grupa 9 osób pod kierunkiem Heleny Ślusarz
„Aktywni z Potoczka” - grupa 7 osób pod kierunkiem pani Justyny Wielgus
Laureatami konkursu są niestety inne 4 zespoły.
Obie drużyny z Potoczka zostały wyróżnione (z 18 innymi) za kreatywność w tworzeniu hasła promującego pracę w zakładach przetwórstwa mięsa drobiowego i wołowego. Nasze też prace będą inspiracją do promocji tego profilu. Otrzymaliśmy także informację z biura konkursu, że otrzymamy nagrody pocieszenia od organizatora.
Dziękujemy młodzieży za pracę w zespołach i zachęcamy wszystkich uczniów do podobnych i kolejnych inicjatyw..
Helena Ślusarz z młodzieżą
powrót do góry strony
====================================================
7 października 2020r., z inicjatywy Rady Młodzieżowej Internatu, odbył się w naszym internacie „wieczór filmowy”.
Celem imprezy było wdrażanie wychowanków do aktywnego uczestnictwa w kulturze, poznawania dzieł kina polskiego i światowego.
Wieczór minął w przyjaznej atmosferze i był okazją do wzajemnej integracji.
Po projekcji filmu młodzież dzieliła
się swoimi opiniami i wrażeniami.
powrót do góry strony
====================================================
Pod takim hasłem został zorganizowany
29.09.2020r. szkolny konkurs wiedzy o zdrowiu i zdrowym
odżywianiu. Celem konkursu było promowanie zdrowego stylu życia.
Do konkursu zgłosili się uczniowie z klasy I i II technikum w
zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Magdalena
Szymona, Joanna Krawczyk, Kamila Konopa, Mateusz Nawrocki, Julia
Orzechowska, Sara Kwapińska, Pelc Wiktoria, Seweryn Małaczyński,
Pieniążek Kinga, Pietroń Małgorzata. Konkurs polegał na
wypełnieniu testu jednokrotnego wyboru, składającego się z 26
pytań.
We wtorek, 7.10.2020r. ogłoszone zostały
wyniki konkursu, które przedstawiają się następująco:
I miejsce zajęła Magdalena Szymona z klasy I
FTP
II miejsce zajęła Joanna Krawczyk z
klasy I FTP
III miejsce zajął Mateusz Nawrocki z klasy II
P4
Dyrektor szkoły Dariusz Wolan wręczył
uczniom dyplomy i nagrody ufundowane przez Gminną Komisję
Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Potoku
Wielkim.
Ewa Pęk
powrót do góry strony
====================================================
W dniu 06.10.2020 przedstawiciele Wojskowej Komendy Uzupełnień w Lublinie spotkali się z uczniami naszej szkoły.
Głównym celem spotkania było przedstawienie oferty wojska dotyczącej dalszej edukacji i możliwości podjęcia służby zawodowej w Wojsku Polskim.
Przedstawiciele Wojskowej
Komendy Uzupełnień zapoznali zebranych z ogólnym
funkcjonowaniem służby wojskowej, szkolnictwa
wojskowego( szkoły oficerskie i podoficerskie),
ochotniczych form służby wojskowej ( służba
przygotowawcza oraz służba w WOT) oraz zasadami
wstąpienia do zawodowej służby wojskowej.
powrót do góry strony
====================================================
Rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednia, produkcja marginalna, ograniczona i lokalna, rzeźnie rolnicze, a ostatnio także polski ebazarek, to realne możliwości rozwoju gospodarstw, i uzyskiwania dodatkowych dochodów, i wzmocnienia gospodarczej aktywności rolników. To także przełamanie monopolu rzeszy pośredników w skupie, przetwórstwie i handlu.
Jednocześnie jest to element powrotu do tradycyjnych więzi pomiędzy rolnikiem, a konsumentem. Ta odbudowa więzi społecznych jest również krokiem do lepszego zrozumienia pracy rolnika, funkcjonowania wsi i obszarów wiejskich, co w dzisiejszych czasach nabiera coraz większego znaczenia.
W tej publikacji zebrane są wszystkie niezbędne informacje o możliwościach aktywnego funkcjonowania na rynku poprzez sprzedaż wytworzonych we własnym gospodarstwie produktów oraz o gwarancjach bezpieczeństwa konsumentów, a także o Kodeksie Etyki Żywnościowej.
powrót do góry stronyPo raz kolejny w naszej szkole obchodziliśmy europejski dzień języków obcych. Tym razem w nieco skromniejszej oprawie przypomnieliśmy jak ważna w dzisiejszym świecie jest nauka języków. Znajomość języków pozwala nam poznawać nowych ludzi, różne kultury, obyczaje. Możemy łatwiej znaleźć pracę, nie tylko za granicą ale również w Polsce. Możemy podróżować bez przeszkód do każdego kraju. Uczniowie klasy 3 BT przedstawili nam ciekawostki językowe a duet z klas 1FTP oraz 2FTP zaśpiewał piosenkę w języku angielskim. Apel został przygotowany przez nauczycielki języka angielskiego, Agnieszkę Kozioł i Magdalenę Szyszka.
W Dniu Chłopaka ślemy
życzenia:
Samych radości i marzeń spełnienia
Kochanej osoby do przytulania
Bratniej duszy do pogadania
Zdrowie niech Wam dopisuje
Auto nigdy się nie psuje
Ogólnie życia bezstresowego
Kolorowego i szałowego.
By słoneczny był każdy poranek
Takie życzenia od koleżanek!
Zgodnie z tradycją i ku
radości płci męskiej w środę, 30 września 2020 r. w
internacie, odbyła się uroczystość z okazji Dnia Chłopaka.
Dziewczęta: Aleksandra Ligaj, Sara Kwapińska, Izabela Pęk, Kinga
Pieniążek, Małgorzata Pietroń, Kamila Konopa oraz Magdalena
Szymona stanęły na wysokości zadania. Przygotowały i
poprowadziły koncert życzeń z dedykacjami dla chłopców.
Specjalna dedykacja skierowana była do dyrektora szkoły Dariusza
Wolana, który zaszczycił nas swoją obecnością.
Niespodzianką wieczoru było wyłonienie
spośród wychowanków największego dżentelmena internatu. Tytuł
ten otrzymał Błażej Bącal z kl. I Technikum Żywienia i Usług
Gastronomicznych. Serdecznie gratulujemy!!!
Aby wyrazić swoją
sympatię dziewczęta złożyły chłopcom życzenia i wręczyły słodkie
upominki,.
Uczniowie klasy II FTP w
zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych polecają następujące
przystawki serowe, które sporządzali we wrześniu 2020 roku na zajęciach
praktycznych pod kierunkiem pani Danuty Sołtys:
Roladki z serem białym i wędliną
Roladki z serem topionym i wędliną
Przystawka z tortillą, serem i warzywami
Pieczarki zapiekane z serem i szynką
Młodzież poprzez ocenę sensoryczną
sporządzonych przystawek oceniła, że na miano najbardziej efektownej i smacznej
zasługuje zakąska o nazwie:
Zapiekane ślimaki z serem i szynką
Przepis:
1.
Ketchup i majonez mieszamy ze sobą, po czym dodajemy
przyprawy
2.
Ciasto francuskie smarujemy powstałym sosem z przyprawami.
Na sosie rozkładamy plasterki sera królewskiego.
3.
Następnie rozsypujemy po całości cebulę (pokrojoną w
kostki).
4.
Nakładamy szynkę w plastrach, po czym rolujemy ciasto
francuskie zaczynając od dłuższego boku.
5.
Ostrym nożem kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm.
Kładziemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6.
Pokrojone kawałki smarujemy jajkiem i posypujemy bazylią.
7.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C
przez 20 minut. Wychodzi około 24 ślimaków.
SmacznegoJ
Danuta Sołtys z młodzieżą z II klasy FTP