W ciągu roku jest wiele takich dni, na które wszyscy z
niecierpliwością czekamy. Oprócz ważnych dat osobistych należą do nich wpisane w
polską tradycję i kulturę święta Bożego Narodzenia.
To szczególny czas, kiedy w naszych
sercach rodzi się miłość, radość, to zapach zielonej choinki, mieniącej się
wielością świecidełek, kruchość białego opłatka w dłoni, łza szczęścia, że
jesteśmy sobie tak bliscy. Boże Narodzenie to także zaduma nad tajemnicą Bożego
Wcielenia.
Wieloletnią i piękną tradycją naszej szkoły jest wspólna
Wigilia, w której uczestniczy cała społeczność szkolna, emerytowani
nauczyciele i pracownicy oraz zaproszeni goście.
W piątek 20
grudnia 2019 r.
uczniowie zaprezentowali wymowną część artystyczną
związaną ze zwyczajami Świąt Bożego Narodzenia. Wspólne kolędowanie, liryczne
recytacje i serdeczne życzenia wprowadziły wszystkich w uroczysty
przedświąteczny nastrój. Po apelu Pan Dyrektor podziękował uczniom i opiekunom
za przygotowanie części artystycznej oraz złożył serdeczne życzenia świąteczne
i noworoczne.
Życzenia do zebranych skierował także Wójt Gminy Potok Wielki
p. Leszek Nosal, który zaszczycił nas swoją obecnością na wigilijnym spotkaniu.
M. Krakowska-Widz, D. Sadowska, Z.
Mazur
______________________________________________________________
Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas pełen radości i
piękna, czas okazywania sobie nawzajem miłości i życzliwości. Ze świętami
związane są różne tradycje, a jedną z nich jest wieczerza wigilijna. Ta
szczególna uroczystość odbyła się w naszym internacie 19 grudnia 2019r. o
godz. 18:00.
W świąteczny nastrój wprowadził nas montaż słowno- muzyczny,
który przygotowali wychowankowie internatu: Izabela Pęk, Kinga Pieniążek,
Mateusz Przywara, Tomasz Knieja i Seweryn Małaczyński. Po części artystycznej
wicedyrektor Andrzej Olszyński złożył wszystkim zebranym życzenia i
zaprosił do dzielenia się opłatkiem.
Przy pięknie przystrojonych stołach zasiedliśmy do wieczerzy
wigilijnej, pełnej pysznych potraw, przygotowanych przez nasze panie kucharki.
Wigilia przebiegała w atmosferze rodzinnego ciepła i
wzajemnej życzliwości. Oby ten radosny czas pokoju towarzyszył każdemu w
nadchodzącym Nowym Roku.
______________________________________________________________
W naszej szkole z inicjatywy Samorządu Szkolnego odbył się konkurs na najładniejszą dekorację bożonarodzeniową.
Konkurs został przeprowadzony przy współpracy z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Uczniowie do dnia 13 grudnia 2019 r. przynosili swoje prace.
Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w dniu 20 grudnia podczas akademii z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Aleksandra Bębenek wykonując przepiękną dekorację bałwanka z papieru.
Miejsce drugie przyznano dla Małgorzaty Pietroń, która wykonała standardową dekorację : stroik z rożnych rodzajów gałązek.
Miejsce trzecie zajęła Wiktoria Pelc wykonując choinkę z szyszek.
Wszystkie osoby biorące udział w konkursie otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe, które wręczył dyrektor szkoły Pan Dariusz Wolan.
Samorząd Uczniowski
.
______________________________________________________________
Po raz drugi nasza szkoła przyłączyła
się do akcji Ministerstwa Edukacji Narodowej: #Razem na Święta.
Celem przedsięwzięcia jest
zarówno pomoc innym, jak również budowanie wspólnot i kształtowanie
odpowiedzialności za drugą osobę. W ubiegłym roku w akcję włączyli się
uczniowie i nauczyciele z ponad 6 tys. placówek.
W tym roku uczniowie zorganizowali ciekawe inicjatywy w okresie
przedświątecznym.
6 grudnia św. Mikołaj odwiedził całą społeczność szkolną.
Samorząd Uczniowski zorganizował inicjatywę, która integruje wszystkich uczniów,
nauczycieli i pracowników naszej szkoły.
9 grudnia z workiem pełnym prezentów, w asyście śnieżynek,
przyjechał do Publicznej Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Potoczku św.
Mikołaj. Uczniowie naszej szkoły postanowili sprawić „mikołajkową” niespodziankę
najmłodszym. Śnieżynki przygotowały wiele ciekawych zabaw m.in.: „quiz
mikołajkowy”, zimowe zagadki, układ taneczny „świąteczne porządki. Na twarzach
dzieci malowała się wielka radość i przejęcie. Mikołaj wraz ze śnieżynkami
odwiedził klasę pierwszą, drugą i trzecią. Oprócz słodkich upominków przywiózł
ze sobą dużo uśmiechu i ciepłych słów. Najmłodsi byli zachwyceni, śpiewali
piosenki i recytowali wierszyki. Wizyta św. Mikołaja minęła w bardzo miłej
atmosferze, a wspólne zdjęcia będą zapewne wspaniałą pamiątką tego spotkania,
które miało na celu zintegrowanie się z sąsiadującą szkołą podstawową.
16 grudnia uczniowie odwiedzili nauczycieli emerytów, którzy
kiedyś uczyli w naszej szkole. Przygotowali dla nich własnoręcznie kartki
świąteczne. Odwiedziny były dla nauczycieli emerytów miłą niespodzianką. To
bardzo miłe jeśli młode pokolenia pamiętają o tych, którzy byli w tej szkole od
początków powstania i wnieśli duży wkład w nauczanie także ich rodziców.
Przez cały rok szkoła uczestniczy w akcji charytatywnej:
Zbieramy nakrętki dla Mai. W okresie przedświątecznym, przez cały grudzień akcja
ta była wzmożona. Dzięki wysiłkom całej społeczności szkolnej, w ciągu paru
tygodni zebraliśmy bardzo dużo nakrętek.
Z okazji Światowego Dnia Wolontariatu, nasz klub przygotował apel, który przypomniał uczniom jak wielką rolę odgrywają osoby zaangażowane w pracę społeczną na rzecz innych - na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym. Przypomniał, że zawsze warto pomagać drugiemu człowiekowi, nie tylko materialnie ale także dobrym słowem i gestem, że akcje takie jak
Razem na Święta mogą zintegrować wszystkich: dzieci,
młodzież, dorosłych i seniorów.
______________________________________________________________
W sali 31 przy pięknie nakrytym stole spotkali się uczniowie obydwu klas z wychowawczyniami i zaproszonymi gośćmi - dyrektorem Dariuszem Wolanem i księdzem Pawłem Sulickim.
O stronę kulinarną, jak co roku,
zadbali uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych sumiennie wspierani w organizacji spotkania przez „Mechaników”.
Były kolędy, wspólna modlitwa, dzielenie się opłatkiem i oczywiście życzenia, składane z nutką nostalgii, że to już ostatni raz w takich okolicznościach…
Rozmowom nie było końca i nikomu, jak nigdy, nie spieszyło się do domu.
______________________________________________________________
Dzięki staraniom dyrekcji, nauczycieli i uczniów w dniu 18 grudnia 2019, została utworzona Ochotnicza Straż Pożarna przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku.
Na pierwszym spotkaniu organizacyjnym zostały wybrane władze oraz nakreślone kierunki działania i rozwoju.
Dzięki powołaniu szkolnej OSP, uczniowie będą mogli brać udział w ćwiczeniach z udziałem gminnych OSP, a także Państwową Strażą Pożarną. Będą mogli również ukończyć podstawowe szkolenie dla strażaków ochotników, a także uzyskać tytuł ratownika kończąc kurs kwalifikowanej pierwszej pomocy.
Ponadto w ramach działalności są organizowane liczne wyjazdy tematyczne.
W tym roku uczniowie oddziału międzyklasowego uczestniczyli w powiatowych ćwiczeniach z OSP, PSP i WOT, odwiedzili Wojskową Straż Pożarną w Dęblinie.
Wkrótce przed
nimi wyjazd do Centrum Naukowo – Badawczego Ochrony Przeciwpożarowej w Józefowie
i dni otwarte w Szkole Aspirantów.
.
_______________________________________________________________
Profesjonaliści na rynku pracy
– to tytuł nowego projektu, który szkoła złożyła w Urzędzie
Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w ramach Regionalnego Programu
Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 – Działanie 12.4
Kształcenie zawodowe. W przypadku pozytywnej oceny projektu, jego
realizację zaplanowano na okres od 2020-10-01 do 2023-09-30. Głównym celem
projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów Zespołu Szkół Centrum
Kształcenia Rolniczego w Potoczku poprzez potrawę efektywności kształcenia
zawodowego.
Realizacja projektu obejmuje 4 główne zadania:
1. Organizacja programów
stażowych dla uczniów – planowane są 150 – godzinne płatne
staże zawodowe u pracodawców realizowane w okresie wakacji dla 45 uczniów
technikum.
2. Dodatkowa oferta edukacyjna
dla uczniów - zaplanowano kursy i szkolenia pozwalające na
uzyskanie dodatkowy kwalifikacji i kompetencji. W branży mechaniczno-rolniczej
będą realizowane kursy spawalnicze metodą MAG i TIG, operatorów
koparko-ładowarek, operatorów wielozadaniowych nośników osprzętu, operatorów
wózków widłowych oraz kurs diagnostyki i naprawy pojazdów. Z zakresu branży
gastronomicznej zaplanowano kursy: kelnerski, cukierniczy, barmański, baristy,
kurs menager gastronomii oraz warsztaty dekoracji stołów i potraw. Ponadto
wszyscy uczniowie technikum będą mogli uczestniczyć w kursie savoire-vivre w
zawodzie.
3. Oferta edukacyjna dla
nauczycieli umożliwiająca poszerzanie posiadanej wiedzy- -
obejmuje kursy oraz szkolenia branży gastronomicznej i mechaniczno-rolniczej.
4. Doposażenie pracowni
przedmiotów zawodowych - planowane jest doposażenie różnych
pracowni w sprzęt, który umożliwi podniesienie jakości kształcenia zawodowego i
wzbogaci bazę kształcenia praktycznego szkoły.
Całkowita wartość zaplanowanych przedsięwzięć wynosi ponad
800 tys. złotych.
_______________________________________________________________
We wtorek 03 grudnia 2019r. odbyło się uroczyste zakończenie
kwalifikacyjnych kursów zawodowych. Z rąk Panów Dyrektorów: Dariusza Wolana i
Andrzeja Olszyńskiego oraz opiekunów poszczególnych kursów, zaświadczenia o
ukończeniu kursów otrzymali słuchacze z 2 KKZ:
·
R.3 /613003/
Prowadzenie produkcji rolniczej.
·
R.16 /314207/
Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia
przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Egzamin
potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, zwany również egzaminem zawodowym, jest
formą oceny poziomu opanowania przez zdającego wiedzy i umiejętności z zakresu
danej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej
kształcenia w zawodach. Egzamin zawodowy jest egzaminem zewnętrznym. Umożliwia
uzyskanie porównywalnej i obiektywnej oceny poziomu osiągnięć zdającego poprzez
zastosowanie jednolitych wymagań, kryteriów oceniania i zasad przeprowadzania
egzaminu, opracowanych przez instytucje zewnętrzne, funkcjonujące niezależnie od
systemu kształcenia.
M.S.
_______________________________________________________________
W dniach 10 i 17 grudnia 2019 roku uczniowie trzeciej klasy technikum kształcący się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki w ramach zajęć praktycznych uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów w Modliborzycach.
Uczniowie podczas zajęć mogli zapoznać się ze sprzętem znajdującym się na stacji.
Podczas wizyty uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób dokonujemy badania sprawności układu hamulcowego, sprawności układu jezdnego pod względem występowania nadmiernych luzów, sprawności amortyzatorów oraz ustawienia oświetlenia w pojeździe.
Ponadto uczniowie na podstawie badań technicznych mogli sami
stwierdzić jak wielki wpływ ma stan techniczny pojazdu na nasze bezpieczeństwo.
Serdecznie dziękujemy Panu Tomaszowi Malinowskiemu za miłe
przyjęcie oraz podzielenie się wiedzą i doświadczeniem podczas wycieczki
dydaktycznej.
W dniu 16 grudnia 2019 roku uczniowie klasy pierwszej technikum z wychowawcą przygotowali wigilię klasową pod kierunkiem pani Danuty Sołtys.
Panowała wspaniała
świąteczna atmosfera. Łamano się opłatkiem, składane były życzenia świąteczne,
śpiewane były kolędy, konsumowane były przygotowane tradycyjnie potrawy. Swoją
obecnością spotkanie uświetnili: dyrektor szkoły pan Dariusz Wolan, wicedyrektor
szkoły pan Andrzej Olszyński oraz kierownik praktycznej nauki zawodu pan Marek
Hołody.
Wigilia klasowa stała się okazją sprawdzenia umiejętności zawodowych.
Wszyscy chętnie
angażowali się jej organizację, w bieżące przygotowania kulinarne, czy też w
czynności porządkowe.
Młodzież z
niecierpliwością planuje kolejne tego typu inicjatywy.
H. Ślusarz z młodzieżą
Do finału Mistrzostw zakwalifikowały się drużyny
: Zespół Szkół Leśnych w Biłgoraju, Technikum Hotelarskie w Dęblinie ,
Zespół Szkól Agrobiznesu w Klementowicach, Zespół Szkół w Piaskach, Zespół
Szkół Rolniczych w Potoczku oraz Zespół Szkół Rolniczych w Jabłoniu.
Mistrzostwa rozegrano w fazie eliminacyjnej w dwóch grupach
systemem „każdy z każdym” . Mecze o miejsca I-III rozegrano systemem
pucharowym.
Naszą szkołę w mistrzostwach reprezentowali : Czuj Dawid ,
Małaszyński Sebastian , Gałus Daniel , Giżka Jakub , Sędziak Tomasz , Łoszak
Jakub, Gąbka Karol i Szaja Krzysztof. Ostateczna klasyfikacja mistrzostw
przedstawia się następująco :
I . Zespół Szkół Leśnych Biłgoraj
II. Technikum Hotelarskie Dęblin
III. Zespół Szkół Rolniczych
Jabłoń
IV. Zespół Szkół w Piaskach
V. Zespół Szkół Agrobiznesu
Klementowice
VI. Zespół Szkól Rolniczych w Potoczku
Najlepszymi zawodnikiem MVP Mistrzostw
został : Michał Frączek ZSL Biłgoraj Najlepiej Atakującym zawodnikiem
Mistrzostw został – Mikołaj Pajdosz ZSR Jabłoń .
Podczas dwugodzinnych zajęć uczyli się jak nakrywać do stołu na różne przyjęcia okolicznościowe, jakich dekoracji można użyć ozdabiając świąteczny stół, a także poznawali różne sposoby składania serwetek.
Dzięki takim zajęciom promujemy zasady savoir-vivre przy stole oraz zachęcamy młodych uczniów do aktywnego spędzania czasu wolnego i pomocy rodzicom podczas przygotowywań do Świąt Bożego Narodzenia, czy też do codziennych prac domowych.
Staramy się zaszczepić w nich nowe zainteresowania i
pasje.
Każda z osób z zaangażowaniem uczestniczyła w przygotowanych zajęciach.
Uczniowie zapoznali się z bazą dydaktyczną szkoły dla zawodu technik żywienia i
usług gastronomicznych. Na zakończenie zajęć odbył się któtki poczęstunek
przygotowany przez młodzież naszej szkoły, po czym uczniowie udali się z
powrotem na swoje zajęcia lekcyjne.
Siennica
Różana, Jabłoń, Korolówka Osada, Leśna Podlaska, Okszów. Drużyny rywalizowały w
dwóch grupach systemem „każdy z każdym”. Reprezentacja naszej szkoły trafiła do
najmocniejszej grupy, w której musiała uznać wyższość rówieśników z Jabłonia i
Sandomierza - późniejszych finalistów turnieju. Zwycięstwo nad ZSCKR w Okszowie
dało w ostateczności VI m w zawodach.
ZSCKR w
Potoczku reprezentowali: Suchora Bartłomiej, Gębala Marcin, Ślusarski Mateusz,
Dyjewski Paweł, Młynarczyk Mateusz, Daniel Arkadiusz, Przywara Mateusz, Kamiński
Piotr, Sulowski Mikołaj, Biernat Dominik, Małaczyński Seweryn, Oszust Krzysztof.
Oto końcowa
klasyfikacja:
I m
– ZSCKR w Jabłoniu
II m -
ZSCKR w Sandomierzu
III m – ZSAiGŻ
w Radomiu
Wszystkie zespoły otrzymały dyplomy a najlepsza trójka puchary wręczane przez dyrektora ZSCKR w Potoczku Dariusza Wolana oraz wiceprzewodniczącego Rady Wojewódzkiej Zrzeszenia Ludowe Zespoły Sportowe w Lublinie Wacława Słomkowskiego. Zawody w Potoczku to jeden z sześciu turniejów, mających na celu wyłonić 12 finalistów Mistrzostw Polski.
Wielkim wyróżnieniem dla naszej szkoły jest powierzenie organizacji turnieju finałowego, który odbędzie się 7 marca 2020 r.
Patronat nad całym cyklem zawodów objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dziękujemy
wszystkim za udział w turnieju i życzymy sukcesów sportowych.
Mariusz Karkusiewicz
Dnia 10 grudnia 2019 r. w hali sportowej Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku odbyły się Mistrzostwa LZS Województwa Lubelskiego w halowej piłce nożnej dziewcząt z udziałem siedmiu drużyn:
ZSCKR Potoczek,
ZSTR Piotrowice,
ZS nr2 Nałęczów,
ZS Dęblin,
ZSL Biłgoraj,
ZSH Dęblin,
ZSCKR w Jabłoniu.
Turniej rozgrywany
był w dwóch grupach systemem „każdy z każdym”.
W drużynie ZSCKR w
Potoczku występowały: Katarzyna Jaśkiewicz, Patrycja Bryczek, Patrycja Tupaj,
Anna Widz, Julia Orzechowska, Aleksandra Ligaj, Kinga Pieniążęk, Kwapińska Sara,
Łazarz Emilia, Świś Natalia.
Końcowa klasyfikacja
przedstawia się następująco:
I m –
ZSTR Piotrowice
II m -
ZS nr2 Nałęczów
III m - ZS Dęblin
Najlepsze zespoły otrzymały puchary i medale wręczone przez dyrektora szkoły Dariusza Wolana.
.
ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W POTOCZKU
oraz GMINNY OŚRODEK KULTURY W
POTOKU WIELKIMZapraszają do udziału
W KONKURSIE KULINARNYM
pt. „Tradycja na talerzu- Łączymy pokolenia.”
Zadaniem drużyn dwu osobowych (uczeń szkoły podstawowej lub średniej w połączeniu ze starszą osobą przekazującą tradycję) będzie przygotowanie dowolnego „dania gorącego”, związanego z historią danej rodziny lub regionu.
Regulamin konkursu:
• Konkurs będzie przeprowadzony w dwóch etapach
• I etap nadsyłanie przepisów do 10.01.2020 r.
•
II etap 12 .02.2020 r. przygotowanie dania konkursowego w pracowni ZSCKR w Potoczku.Czekamy na Wasze przepisy do 10 stycznia 2020 r.
Święty Mikołaj lubi odwiedzać
dzieci w każdym miejscu na całym świecie.
9 grudnia z workiem pełnym prezentów, w asyście śnieżynek, przyjechał również
do Publicznej Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Potoczku Uczniowie
naszej szkoły: Małgorzata Daniel, Julia Orzechowska, Wiktoria Moskal, Katarzyna
Jaśkiewicz, Patrycja Bryczek i Seweryn Małaczyński postanowili sprawić
„mikołajkową” niespodziankę najmłodszym. Śnieżynki przygotowały wiele ciekawych
zabaw m.in.: „quiz mikołajkowy”, zimowe zagadki, układ taneczny „świąteczne
porządki. Na twarzach dzieci malowała się wielka radość i przejęcie. Mikołaj
wraz ze śnieżynkami odwiedził klasę pierwszą, drugą i trzecią. Oprócz słodkich
upominków przywiózł ze sobą dużo uśmiechu i ciepłych słów. Najmłodsi byli
zachwyceni, śpiewali piosenki i recytowali wierszyki. Wizyta św. Mikołaja minęła
w bardzo miłej atmosferze, a wspólne zdjęcia będą zapewne wspaniałą pamiątką
tego spotkania.
W dniu 06.12.2019 roku odbył się wyjazd młodzieży do gospodarstwa rolnego w miejscowości Rogów w pow. Zamojskim . Uczniowie mieli możliwość wysłuchania wykładu dotyczącego rolnictwa precyzyjnego, zarządzania i gospodarowania wodą w glebie oraz obejrzenia maszyn wykonywanych przez samego gospodarza,służących do bezorkowej uprawy gleby i aplikacji nawozów. Cały wyjazd odbywał się w miłej i przyjaznej atmosferze a opiekę nad uczniami sprawowali Pani J.Olszyńska oraz Pan K.Jabłońki i Ł.Drewniowski.
OGŁOSZENIE
Uprzejmie informujemy ze w naszej szkole
dzień 27.12.2019 r. dniem wolnym od pracy.
Jednocześnie informujemy, iż 14.12.2019 r.(sobota) jest dniem pracującym
dla administracji i obsługi.
Uczniowie w tym dniu nie mają lekcji.
_______________________________________________________________
Dnia 5 grudnia
2019 r. w hali sportowej Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
Turniej rozgrywany był w dwóch grupach systemem „każdy z każdym”.
Reprezentacja
naszej szkoły w swojej grupie zanotowała remis, porażkę i zwycięstwo, zajmując
ostatecznie VI miejsce w mistrzostwach. W drużynie ZSCKR w Potoczku występowali:
Suchora Bartłomiej, Gębala Marcin, Ślusarski Mateusz, Dyjewski Paweł, Młynarczyk
Mateusz, Daniel Arkadiusz, Przywara Mateusz, Kamiński Piotr, Sulowski Mikołaj,
Biernat Dominik, Małaczyński Seweryn, Oszust Krzysztof.
Końcowa
klasyfikacja przedstawia się następująco:
I m
– ZSL Biłgoraj
II m -
ZS Dęblin
III m - ZSCKR
Siennica Różana
Najlepsze zespoły otrzymały puchary wręczane przez dyrektora szkoły Dariusza Wolana, który podsumowując imprezę podkreślił wysoki i wyrównany poziom startujących drużyn oraz podziękował wszystkim za udział w zawodach.
Mariusz
Karkusiewicz
„Zdrowe żywienie to mądre myślenie”- pod takim hasłem 4.12.2019r. zorganizowany został w naszej szkole konkurs wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu. Konkurs skierowany był do uczniów klas VIII szkół podstawowych. Celem konkursu było propagowanie zdrowego stylu życia, rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz promocja zawodów z branży gastronomicznej. Do konkursu zgłosiło się 12 uczniów. Były to dwuosobowe drużyny ze szkół podstawowych w Potoczku, Potoku Wielkim, Potoku Stanach, Stojeszynie, Zdziechowicach i Hucie Józefów.
Konkurs polegał na rozwiązaniu testu jednokrotnego wyboru. Uczestników konkursu wraz z opiekunami powitał wicedyrektor szkoły Pan Andrzej Olszyński.
Po rozwiązaniu testu uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia uczestnicząc w prelekcji wygłoszonej przez Panią Justynę Wielgus – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.
W dalszej części spotkania
uczniowie zwiedzili pracownie żywienia, gdzie mieli możliwość degustacji
zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów klasy II FTP pod okiem Pani
Danuty Sołtys – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. Następnie
przedstawione zostały wyniki konkursu.
W kategorii indywidualnej I miejsce zajęła Jagoda Chłodny ze
szkoły podstawowej w Potoku Stanach, II miejsce Aleksandra Góreczna
ze szkoły w Stojeszynie Pierwszym, natomiast III miejsce zajęły: Kinga Nowak z
Huty Józefów, Sylwia Garbacz z Potoka Wielkiego i Maria Nowakowska ze szkoły w
Zdziechowicach.
W kategorii drużynowej I miejsce zajęła Publiczna Szkoła Podstawowa im. Romualda Traugutta w Potoku Stanach , II miejsce zajęły: Publiczna Szkoła Podstawowa w Hucie Józefów oraz Publiczna Szkoła Podstawowa im. KEN w Zdziechowicach. III miejsce zdobyła Publiczna Szkoła Podstawowa im. Ofiar Katynia w Potoku Wielkim.
Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody z rąk dyrektora ZSCKR w
Potoczku Pana Dariusza Wolana. Uczestnikom konkursu i ich opiekunom serdecznie
gratulujemy i zapraszamy na Dni Otwarte!
Ewa Pęk – koordynator konkursu
_______________________________________________________________