Przetwórca mięsa

Zawód przetwórca mięsa jest to atrakcyjny zawód dla osób chcących zająć się przetwórstwem mięsa.

 

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca mięsa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;

2) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;

3) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;

4) wykonywania prac związanych z produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych;

5) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

 

Kwalifikacje i egzaminy:

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy zdać w trakcie nauki  egzamin z zakresu następującej kwalifikacji: 

 

 

Przetwórca mięsa pracę może wykonywać w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Dba on aby na rynek trafiały surowce najwyższej jakości, odpowiednio można było je przechować i przygotować do przetwarzania.

Głównym zadaniem przetwórcy mięsa jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkowanie mięsa do handlu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. obecnie produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach, jak i nowoczesnych technologiach.

Przetwórca mięsa może również podejmować pracę na własny rachunek prowadząc firmę w zakresie usług wędliniarskich.

 

powrót do strony rekrutacja