Załączniki:
Załącznik nr 1A – formularz rekrutacyjny (dla
nauczycieli);
Załącznik
nr 1B - formularz rekrutacyjny (dla uczniów);
Załącznik nr 2A – opinia dyrektora ( dla
nauczycieli);
Załącznik
nr 2B – opinia nauczyciela przedmiotów
zawodowych na kursy (dla uczniów);
Załącznik
nr 2C – opinia doradcy zawodowego / psychologa
na staże (dla uczniów);
Załącznik nr 4 - oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych;
Załącznik nr 5 –
deklaracja uczestnictwa w projekcie;
--------------------------------------------------------------------------------------------
wrzesień - październik 2018 Kurs Baristy
-------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------
24-25 luty 2018r. - KURS BARISTY
--------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------
W związku z realizowanym w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku projekcie: „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy”, nauczycielki przedmiotów zawodowych: Helena Ślusarz, Justyna Wielgus i Monika Wójcik, wzięły udział w warsztatach, zorganizowanych w dniach 9-10 grudnia 2017 roku w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Trener, Mistrz cukiernik, Zbigniew Sonik przeprowadził warsztaty, na których zostały wykonywane elementy dekoracyjne z różnych owoców i warzyw.
Program szkolenia obejmował:
· Wykonywanie dekoracji z marchewki: szyszki, kwiaty
· Drobne dekoracje z rzodkiewki, liście z cukinii, kwiaty z cebuli
· Przygotowanie dekoracji na bazie rzodkwi oraz kalarepy
· Rzeźbienie w melonie oraz arbuzie
· Tworzenie kompozycji na bazie przygotowanych elementów z owoców i warzyw
· Dekorowanie stołu przygotowanymi elementami
· Metody konserwacji produktów
· Zakończenie warsztatów, wspólne zdjęcie.
Celem głównym warsztatów było:
-poznanie sposobów
właściwego i efektownego przyozdabiania wszystkich potraw,
przystawek, zup, dań głównych przy użyciu prostych składników:
ozdób z warzyw i owoców oraz dekoracji stołu;
- praktyczne poznanie podstawowych wiadomości o carvingu.
Drugi dzień warsztatów poprowadziła Pani Katarzyna Wojtyga - florysta-trener. Tematem szkolenia była „Florystyka stołu.”
Program szkolenia obejmował:
• Wykonywanie stroików świątecznych
• Przygotowywanie bukietu na bazie żywych kwiatów
• Przygotowywanie kompozycji stojącej z kwiatów żywych
• Dekoracja stołu na bazie przygotowanych kompozycji
Celem głównym
warsztatów było:
- praktyczne poznanie podstawowych wiadomości związanych z
florystyką stołu,
- zdobycie umiejętności tworzenia kompozycji i dekorowania stołu,
- zdobycie praktycznych umiejętności projektowania i przygotowywania dekoracji z kwiatów żywych jaki i ze sztucznych elementów.
--------------------------------------------------------------------------------------------
W związku z realizowanym w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku projekcie: „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy”, nauczycielki przedmiotów zawodowych: Helena Ślusarz, Justyna Wielgus i Monika Wójcik, wzięły udział w warsztatach, „Kwiaty cukrowe od podstaw”, zorganizowanych w dniu 27 listopada 2017 roku w Akademii tortownia.pl w Warszawie.
Nauczyciel, ekspert słodkich dekoracji, Tadeusz Branecki podczas warsztatów udowodnił, że szybko i łatwo można przygotować ekskluzywną dekorację na tort.
Program szkolenia obejmował:
· Przygotowanie elementów z lukru plastycznego mocowanych na drutach florystycznych.
· Środki do kwiatów, pręciki i pojedyncze liście.
· Wykonanie kilku róż w różnych stadiach rozwoju, od pąków do w pełni rozkwitniętych.
· Wykonanie drobnych roślin uzupełniających bukiet.
· Wykonanie gałązek z listkami róży (plus informacje o budowie eukaliptusa i innych gałązek).
· Wykończenie dodające dekoracjom naturalnego wyglądu: malowanie kwiatów, nabłyszczanie liści i nakładanie "kropel rosy".
· Łączenie mniejszych elementów w gałązki.
· Omówienie zasad kompozycji, montaż i modelowanie docelowego kształtu bukietu.
· Umieszczenie dekoracji florystycznej w atrapie tortu, maskowanie mocowania.
· Zakończenie, rozdanie dyplomów i wspólne zdjęcie.
Celem głównym warsztatów było:
- poznanie podstawowych zasad tworzenia
kompozycji z kwiatów oraz wykorzystywania ich do
modelowania dekoracji z kwiatów cukrowych,
- zdobycie praktycznych umiejętności projektowania kwiatowych dekoracji.
--------------------------------------------------------------------------------------------
W związku z realizowanym w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku projekcie: „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy”, nauczycielki przedmiotów zawodowych: Helena Ślusarz, Justyna Wielgus i Monika Wójcik, wzięły udział w warsztatach, „Dekoracja tortów w stylu angielskim i metodą klasyczną” zorganizowanych w dniach 2-3 grudnia 2017 roku w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Trener, Mistrz cukiernik, Zbigniew Sonik przeprowadził warsztaty, na których dokonano wypieku i dekoracji różnych tortów.
Program szkolenia obejmował:
· Pieczenie różnych biszkoptów do wykorzystania w tortach (w piecu konwekcyjno-parowym)
· Przygotowanie lukru plastycznego według określonej receptury, formowanie oraz wykrawanie różnych dekoracji: figurek, kwiatów, liści.
· Przygotowanie dekoracji tortów z isomaltu cukierniczego
· Przygotowanie różnych mas do tortów
· Formowanie tortów – łączenie elementów
· Dekorowanie tortów: np. lukrem i elementami przygotowanymi z masy lukrowej, masami z wykorzystaniem worka cukierniczego itd.
· Zakończenie warsztatów, wspólne zdjęcie.
Celem głównym
warsztatów było:
- praktyczne poznanie i odróżnianie tortów w
stylu angielskim od klasycznych,
- zdobycie praktycznych umiejętności projektowania i przygotowywania tortów i ich dekoracji w różnych stylach.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Młodzież z ZSCKR w Potoczku odbyła
wakacyjne staże zawodowe w ramach projektu,, Wyższe kompetencje zawodowe szansą
na rynku pracy’’
W okresie wakacyjnym z tej formy wsparcia skorzystało
13 uczestników projektu,
w tym z branży gastronomicznej 5
uczniów, a z branży mechaniczno-rolniczej 8.
Uczniowie w zawodzie technik
żywienia i usług gastronomicznych odbywali staże: w
Hotelu i Restauracji Myśliwska w
Janowie Lubelskim, w Uzdrowisku
Konstancin – Zdrój S.A. EVA PARK Life & Spa Konstancin-Jeziorna.
Natomiast z branży mechaniczno-rolniczej
realizowali
u następujących pracodawców:
- Zakład Mechaniki Pojazdowej
Malinowski s.c. Modliborzyce,
- Zakład Mechaniki Pojazdowej PHU
„SUSKI”, Trzydnik Duży,
- Elektromechanika Samochodowa,
Piotr Łupikasz, Zaklików,
- Auto-Service Andrzej Wojtan,
Janów Lubelski,
- Gospodarstwo rolne, Marek Ślusarz
Potok Stany,
- Gospodarstwo rolne Michał
Dolecki, Wierzchowiska Pierwsze,
- Gospodarstwo rolne, Jerzy
Kotwica, Kolonia Wolica.
Uczniowie zapoznali się z urządzeniami, narzędziami i innym sprzętem technicznym
stosowanym w procesach produkcyjnych, poznali specyfikę pracy na rzeczywistych
stanowiskach pracy w branży gastronomicznej, mechanicznej i rolniczej.
Doskonalili umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce, zdobywali
nowe doświadczenia zawodowe w nowocześnie zarządzanych przedsiębiorstwach
branżowych. Wszyscy uczestnicy stażu otrzymali stypendium w wysokości 1750 zł.
Staże zawodowe dają
młodzieży
szansę na zdobycie nowej wiedzy, doświadczenia i umiejętności oraz
podnoszą kwalifikacje uczniów jako przyszłych uczestników rynku pracy.
Serdecznie dziękujemy wszystkim pracodawcom, którzy umożliwili
uczniom odbycie staży.
--------------------------------------------------------------------------------------------