Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy

 

24-25 luty 2018r. - KURS BARISTY

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

24-25.02.2018r.- Zmagania uczniów ze sztuką carvingu

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

”Kurs dekoracji potraw (carving) z florystyką stołu”

 

W związku z  realizowanym w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku projekcie: „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy”, nauczycielki przedmiotów zawodowych: Helena Ślusarz, Justyna Wielgus i Monika Wójcik, wzięły udział w warsztatach, zorganizowanych w dniach 9-10 grudnia 2017 roku w  Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Trener, Mistrz cukiernik, Zbigniew Sonik przeprowadził warsztaty, na których zostały wykonywane elementy dekoracyjne z różnych owoców i warzyw.

Program szkolenia obejmował:

·      Wykonywanie dekoracji z marchewki: szyszki, kwiaty

·      Drobne dekoracje z rzodkiewki, liście z cukinii, kwiaty z cebuli

·      Przygotowanie dekoracji na bazie rzodkwi oraz kalarepy

·      Rzeźbienie w melonie oraz arbuzie

·      Tworzenie kompozycji na bazie przygotowanych elementów z owoców i warzyw

·      Dekorowanie stołu przygotowanymi elementami

·      Metody konserwacji produktów

·      Zakończenie warsztatów,  wspólne zdjęcie.

Celem głównym warsztatów było:

-poznanie sposobów właściwego i efektownego przyozdabiania wszystkich potraw, przystawek, zup, dań głównych przy użyciu prostych składników: ozdób z warzyw i owoców oraz dekoracji stołu;
- praktyczne poznanie podstawowych wiadomości o carvingu.

 

 

            Drugi dzień warsztatów poprowadziła Pani Katarzyna Wojtyga - florysta-trener. Tematem szkolenia była „Florystyka stołu.”

Program szkolenia obejmował:

         Wykonywanie stroików świątecznych

         Przygotowywanie bukietu na bazie żywych kwiatów

         Przygotowywanie kompozycji stojącej z kwiatów żywych

         Dekoracja stołu na bazie przygotowanych kompozycji

Celem głównym warsztatów było:
- praktyczne poznanie podstawowych wiadomości związanych z florystyką stołu,

- zdobycie umiejętności tworzenia kompozycji  i dekorowania stołu,

- zdobycie praktycznych umiejętności projektowania i przygotowywania dekoracji z kwiatów żywych jaki i ze sztucznych elementów.

 

                                       

 

powrót do góry strony

--------------------------------------------------------------------------------------------

” Kwiaty cukrowe od podstaw ” 

W związku z  realizowanym w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku projekcie: „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy”, nauczycielki przedmiotów zawodowych: Helena Ślusarz, Justyna Wielgus i Monika Wójcik, wzięły udział w warsztatach, „Kwiaty cukrowe od podstaw”, zorganizowanych w dniu 27 listopada 2017 roku w Akademii tortownia.pl w Warszawie.

Nauczyciel, ekspert słodkich dekoracji, Tadeusz Branecki podczas warsztatów udowodnił, że szybko i łatwo można przygotować ekskluzywną dekorację na tort.

Program szkolenia obejmował:

·         Przygotowanie elementów z lukru plastycznego mocowanych na drutach florystycznych.

·         Środki do kwiatów, pręciki i pojedyncze liście.

·         Wykonanie kilku róż w różnych stadiach rozwoju, od pąków do w pełni rozkwitniętych.

·         Wykonanie drobnych roślin uzupełniających bukiet.

·         Wykonanie gałązek z listkami róży (plus informacje o budowie eukaliptusa i innych gałązek).

·         Wykończenie dodające dekoracjom naturalnego wyglądu: malowanie kwiatów, nabłyszczanie liści i nakładanie "kropel rosy".

·         Łączenie mniejszych elementów w gałązki.

·         Omówienie zasad kompozycji, montaż i modelowanie docelowego kształtu bukietu.

·         Umieszczenie dekoracji florystycznej w atrapie tortu, maskowanie mocowania.

·         Zakończenie, rozdanie dyplomów i wspólne zdjęcie.

Celem głównym warsztatów było:
- poznanie podstawowych zasad tworzenia kompozycji z kwiatów oraz wykorzystywania ich do modelowania dekoracji z kwiatów cukrowych,

- zdobycie praktycznych umiejętności projektowania kwiatowych dekoracji.

                       

 

powrót do góry strony

--------------------------------------------------------------------------------------------

” DEKORACJA TORTÓW W STYLU ANGIELSKIM I METODĄ KLASYCZNĄ ” 

W związku z  realizowanym w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku projekcie: „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy”, nauczycielki przedmiotów zawodowych: Helena Ślusarz, Justyna Wielgus i Monika Wójcik, wzięły udział w warsztatach, „Dekoracja tortów w stylu angielskim i metodą klasyczną” zorganizowanych w dniach 2-3 grudnia 2017 roku w  Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Trener, Mistrz cukiernik, Zbigniew Sonik przeprowadził warsztaty, na których dokonano wypieku i dekoracji różnych tortów.

Program szkolenia obejmował:

·      Pieczenie różnych biszkoptów do wykorzystania w tortach (w piecu konwekcyjno-parowym)

·      Przygotowanie  lukru plastycznego według określonej receptury,  formowanie oraz wykrawanie różnych dekoracji: figurek, kwiatów,  liści.

·      Przygotowanie dekoracji tortów z isomaltu cukierniczego

·      Przygotowanie różnych mas do tortów

·      Formowanie tortów – łączenie elementów

·      Dekorowanie tortów: np. lukrem i elementami przygotowanymi z masy lukrowej, masami z wykorzystaniem worka cukierniczego itd.

·      Zakończenie warsztatów,  wspólne zdjęcie.

Celem głównym warsztatów było:
- praktyczne poznanie i odróżnianie tortów w stylu angielskim od klasycznych,

- zdobycie praktycznych umiejętności projektowania i przygotowywania tortów i ich dekoracji w różnych stylach.

                                               

powrót do góry strony

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Młodzież z ZSCKR w Potoczku odbyła wakacyjne staże zawodowe w ramach projektu,, Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy’’

               W okresie wakacyjnym z tej formy wsparcia skorzystało  13 uczestników projektu,   w tym z branży gastronomicznej  5 uczniów, a z branży mechaniczno-rolniczej 8.  Uczniowie  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywali staże: w  Hotelu i Restauracji Myśliwska  w Janowie Lubelskim,  w Uzdrowisku Konstancin – Zdrój S.A. EVA PARK Life & Spa Konstancin-Jeziorna.  Natomiast z branży mechaniczno-rolniczej realizowali
u następujących pracodawców:

-  Zakład Mechaniki Pojazdowej  Malinowski s.c. Modliborzyce,

-  Zakład Mechaniki Pojazdowej PHU „SUSKI”, Trzydnik Duży,

-  Elektromechanika Samochodowa, Piotr Łupikasz, Zaklików,

-  Auto-Service Andrzej Wojtan, Janów Lubelski,

-  Gospodarstwo rolne, Marek Ślusarz Potok Stany,

-  Gospodarstwo rolne Michał Dolecki, Wierzchowiska Pierwsze,

-  Gospodarstwo rolne, Jerzy Kotwica, Kolonia Wolica.

Uczniowie zapoznali się z urządzeniami, narzędziami i innym sprzętem technicznym stosowanym w procesach produkcyjnych, poznali specyfikę pracy na rzeczywistych stanowiskach pracy w branży gastronomicznej, mechanicznej i rolniczej. Doskonalili umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce, zdobywali nowe doświadczenia zawodowe w nowocześnie zarządzanych przedsiębiorstwach branżowych. Wszyscy uczestnicy stażu otrzymali stypendium w wysokości 1750 zł.                                                                                                                                                                 

            Staże zawodowe  dają  młodzieży  szansę na zdobycie nowej wiedzy, doświadczenia i umiejętności oraz podnoszą kwalifikacje  uczniów jako przyszłych uczestników rynku pracy. Serdecznie dziękujemy wszystkim pracodawcom, którzy umożliwili  uczniom odbycie staży.

                                                                                          

powrót do góry strony

--------------------------------------------------------------------------------------------