Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole

nowsze wiadomości

 

Dodatkowe kwalifikacje uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego  w Potoczku

W ramach  realizowanego przez szkołę  projektu  „Wyższe kompetencje zawodowe szansą na rynku pracy” 12 uczniów technikum uczestniczyło przez kilka tygodni w kursie spawalniczym, którego  ukończenie umożliwiło im uzyskanie nowych kwalifikacji, a w przyszłości podjęcie pracy spawacza. Celem kursu było zdobycie umiejętności spawania metodą MAG-135 tj. spawanie łukowe w osłonie gazu aktywnego elektrodą topliwą w zakresie wykonywania spoin pachwinowych w złączach blach i rur oraz uzyskania kwalifikacji spawalniczych  we wskazanej metodzie. Wszyscy uczestnicy kursu pozytywnie zdali egzamin i otrzymali certyfikaty potwierdzające ukończenie kursu oraz Świadectwa Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza uprawniające ich do pracy w zawodzie spawacza we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

MH

       

powrót do góry strony

--------------------------------------------------------------------------------

 

Przykładowe efekty zajęć praktycznych w klasie I FTP

 Uczniowie I klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają  zajęcia praktyczne w ZSCKR w Potoczku – w pracowniach żywienia, pod kierunkiem nauczyciela praktycznej nauki zawodu. Głównym celem zajęć jest sporządzanie potraw i napojów według receptur gastronomicznych, zgodnie z zasadami żywienia i przy zastosowaniu określonej technologii produkcji.

 Część zajęć odbywa się w Hotelu Janów w Borownicy, gdzie młodzież jest  przygotowywana do zawodu pod nadzorem fachowego personelu Młodzież szkolna ma okazję i możliwość wykazać się wiedzą i umiejętnościami w bardzo dobrze funkcjonującym lokalu gastronomicznym na terenie powiatu janowskiego. Uczniowie są zadowoleni z tej formy rozwijania swoich pasji zawodowych na potencjalnym rynku pracy.

                                                                                               H. Ślusarz

                                   

 

powrót do góry strony

--------------------------------------------------------------------------------

starsze wiadomości