Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole |
Uczniowie z ZSCKR w Potoczku w Hotelu Janów
W dniu 19
października 2017 roku uczniowie klasy I technikum w zawodzie technik żywienia
i usług gastronomicznych odbyli zajęcia praktyczne w Hotelu Janów. Celem zajęć
było poznanie zasad funkcjonowania zakładów gastronomicznych w najbliższym
otoczeniu. Młodzież zwiedziła lokal i poznała infrastrukturę
techniczno-gastronomiczną. Pod okiem fachowego personelu zostali
oni przeszkoleni do konkretnych czynności w ramach usług
gastronomicznych. Uczniowie chętnie wykonywali powierzone im zadania. Było to
dla nich ciekawe i nowe doświadczenie zawodowe..
Uczniowie i opiekun wyjazdu H. Ślusarz
=====================================================
Uczniowie I i II
klasy Technikum, kształcącym w zawodzie: Technik żywienia i usług
gastronomicznych, na marcowych Zajęciach Praktycznych wykonywali stroiki
wielkanocne.
Techniką decoupage przygotowano pisanki z logo szkoły, które
umieszczono w ręcznie plecionych koszyczkach z wierzby. Całość uwieńczono
kokardą z gałązką bukszpanu. Dodatkowo złożono serwetki w kształcie króliczków
wielkanocnych.
Swoje prace młodzież zaprezentowała na spotkaniu z rodzicami
2 kwietnia 2017 roku. Uczniowie z I, II i III klasy technikum, kształcącym w
zawodzie: Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali dekorację oraz
kolorową „bombę witaminową”, czyli sałatkę owocową, którą częstowali rodziców i
opiekunów.
=====================================================
23 marca 2017 roku
w Naszej Szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: „Desery na wiejskim stole”,
którego celem było: rozpowszechnianie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej,
propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności, konfrontacja możliwości i
umiejętności uczniów z różnych klas oraz motywowanie młodzieży do zdobywania
wiedzy i umiejętności ponadprogramowych.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotowanie dowolnego
deseru, uwzględniając aspekt zdrowego odżywiania, bez obecności produktów
gotowych tzw.: „żywności wygodnej”.
We
współzawodnictwie wzięło udział ośmiu uczniów ZSCKR w Potoczku, z klas I, II i
III Technikum, kształcącym w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych
- tworząc cztery zespoły konkursowe.
Ocena prac uczniów składała się z: testu sprawdzającego
wiedzę uczestników konkursu o deserach oraz części praktycznej (wybór, proces
produkcji, sposób podania, prezentacja, a także ocena organoleptyczna potrawy).
W skład Komisji Konkursowej wchodzili: Dyrektor ZSCKR w Potoczku Dariusz Wolan,
Stanisław Mazur – restaurator,
właściciel: Hotelu i Restauracji
Myśliwskiej w Janowie Lubelskim, Ośrodka Wypoczynkowego EMES nad Janowskim
Zalewem oraz Hotelu Janów w Borownicy, który objął patronat nad konkursem,
Maria Wolan, Danuta Sołtys i Monika Wójcik.
Uczniowie przygotowali:
I. Arkas – Agata Flis I Patrycja Tyza z klasy III Technikum
II. Suflet z powideł śliwkowych – Katarzyna Jocek i Angelika Stefaniak z klasy
II Technikum
III. Blok czekoladowy – Monika Skrok z klasy II Technikum i Mateusz Szkutnik z
klasy III Technikum
IV. Pieczone jabłka z bakaliami – Katarzyna Daniel i Izabela Szarama z klasy I
Technikum
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody,
ufundowane przez ZSCKR w Potoczku, w postaci: zaparzacza do herbaty.
=====================================================
Dnia 14 grudnia 2016
roku uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach w Państwowej Wyższej
Szkole Zawodowej w Chełmie. Podczas
zajęć zwiedzali nowoczesne pracownie i laboratoria uczelni związane między
innymi z budownictwem, obróbką materiałów, lotnictwem. Uczniowie zapoznali się z
bogatą ofertą edukacyjną PWSZ w
Chełmie oraz wysłuchali wykładu pani dr. mgr Małgorzaty Stryjeckiej o pozytywnym
oddziaływaniu mleka na organizm człowieka.
Piotr Wielgus
=====================================================
Podczas grudniowych Zajęć Praktycznych uczniowie
II i III klasy Technikum, kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych, wykonywali szopki bożonarodzeniowe z ciasta piernikowego.
Była to praca wieloetapowa, wymagająca pomysłowości, wytrwałości oraz dużej
cierpliwości. Mimo trudu i zmęczenia uczniowie stwierdzili, iż warto poświęcić
czas, aby efekty mogły zachwycać nasze i cudze oczy ;)
Wyroby z ciasta piernikowego mogą wyśmienicie spełniać rolę stroika na
świątecznym stole, dekoracji domu, choinki oraz prezentu „z sercem”.
Monika Wójcik
=====================================================
Dekoracyjne składanie serwetek
Uczniowie II klasy Technikum,
kształcącej w zawodzie: Technik żywienia i usług gastronomicznych, na Zajęciach
Praktycznych 19 listopada 2016 roku uczyli się sztuki składania serwetek.
Serwetka jest, nie tylko praktycznym dodatkiem, ale również dekoracyjnym
elementem stołu. Efektownie ułożona pozwala uzyskać wyjątkowy nastrój. Dlatego
tak ważne jest, aby ją odpowiednio dobrać i dostosować do okoliczności, rodzaju
przyjęcia oraz zastawy stołowej.
Swoje prace młodzież zaprezentowała na spotkaniu z rodzicami 20 listopada 2016
roku. Uczniowie z I, II i III klasy technikum, kształcącym w zawodzie: Technik
żywienia i usług gastronomicznych przygotowali poczęstunek, serwowali kawę i
herbatę.
Monika Wójcik
=====================================================
24 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku
odbyły się warsztaty kulinarne,
pod hasłem „Smaki Dzieciństwa”,
zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego, oddział terenowy w Lublinie, którą
reprezentowała Pani Magdalena Smolira.
Tematem zajęć
było: zapoznanie uczniów ze sposobami wykorzystania
produktów regionalnych, tradycyjnych i
ekologicznych jako bazy do potraw, ze
szczególnym uwzględnieniem zasad zdrowego żywienia.
W warsztatach udział wzięli uczniowie z I, II i III klasy Technikum, kształcącym
w zawodzie: Technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia prowadził Sous
Chef Pan Artur Wawer z firmy AWANGARDA,
który przeszkolił
uczniów w bardzo przystępny i ciekawy sposób, przekazał im kilka "kucharskich"
trików, przypomniał o wartości odżywczej naszych rodzimych warzyw, owoców i
mięsiw oraz nauczył nowoczesnej sztuki dekoracji potraw.
Pod czujnym okiem Pana Artura uczniowie przygotowali następujące potrawy:
·
Krem z dyni ze świeżym imbirem
·
Zupa cebulowa z serem korycińskim
·
Pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną z kwaśną śmietaną
·
Ręcznie robiony makaron z kurczakiem gotowanym metodą SOUS VIDE
·
Roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem podawane z ziemniakami puree i
karmelizowaną cebulą
·
Surówka z marchewki z czarnym sezamem
·
Mieszane sałaty z warzywami i prażonymi pestkami dyni
·
Koktajl z mleka migdałowego z owocami
·
Jabłka z cynamonem pod kruszonką
Następnie odbyła się prezentacja i degustacja sporządzonych dań.
Na zakończenie zajęć Wicedyrektor ZSCKR w Potoczku Pan Andrzej Olszyński
podziękował Pani Magdalenie Smolira za zorganizowanie warsztatów oraz Panu
Arturowi Wawer za ich fachowe
przeprowadzenie.
Warsztaty bardzo spodobały się ich uczestnikom, a jednocześnie pozytywnie
wpłynęły na pogłębienie tożsamości regionalnej młodzieży oraz integrację
środowiska szkolnego.
Monika Wójcik
=====================================================
Głównym celem było wykreowanie pomysłu na działalność
rolniczą z uwzględnieniem jej opłacalności, konkurencyjności na rynku,
działalności marketingowej, wpływu na środowisko i pozyskania źródeł
finansowania.
Pani Krystyna Krasa – kierowniczka PZDR w Janowie Lubelskim przedstawiła uczniom zadania instytucji w zakresie rozwoju rolnictwa, sposoby nawiązywania kontaktów z rolnikami, zadania upowszechnieniowe i programy pomocowe, z których można skorzystać podczas realizacji pomysłu. Uczestnicy warsztatów wykonali ćwiczenie opracowując plan inwestycji dla przykładowego gospodarstwa, który miał ułatwić pozyskanie środków finansowych na realizację pomysłu. Wykonanie ćwiczenia zmobilizowało uczniów do przypomnienia wiadomości z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej, rachunku ekonomicznego i analizy finansowej.
Pani Anna Zając
przedstawiła zasady prowadzenia działalności gospodarczej na obszarach
wiejskich, możliwości pozyskiwania środków finansowych na ich uruchomienie i
dalszy rozwój. W trakcie warsztatów uczniowie zadawali pytania, na które
pracownice ZDR udzielały odpowiedzi. Zajęcia przebiegały w przyjaznej
atmosferze, o którą niewątpliwie zadbała Pani Kierownik wraz z pracownikami. Na
zakończenie każdy z uczestników otrzymał pakiet materiałów edukacyjnych. Wyjazd
na warsztaty zorganizowała nauczycielka przedmiotów ekonomicznych – Marianna
Siembida.
M.S.
=====================================================
W trzecim tygodniu września 2016r.odbył się zbiór
kukurydzy z pól pokazowych ZSCKR w Potoczku. W trakcie zbioru uczniowie
uczestniczyli w szkoleniu przeprowadzonym przez pracownika Zespołu Doractwa
Rolniczego z Janowa Lubelskiego pana Stanisława Żmudzińskiego. Uczniowie mogli
porównać i poznać wymagania poszczególnych odmian oraz ocenić plon co do jakości
i wielkości zbioru.
=====================================================
Uczniowie III klasy Technikum Żywienia i usług gastronomicznych podczas zajęć praktycznych. Tematem przewodnim zajęć były: "desery zimne". Uczniowie przygotowywali kisiel kawowy oraz efektowny i niezwykle smaczny deser z mango z dodatkiem macerowanych malin.
=====================================================
Kl. III TŻiUG pod opieką p. Danuty Sołtys w dniu 3.06. 2016 r. zapoznawała się
z technologią przerobu mleka w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Stalowej
Woli. Uczennice poznały procesy produkcji śmietany, serów twarogowych, jogurtu
naturalnego, masła oraz krówek. Spółdzielnia mając na uwadze aspekty zdrowotne
produkowanych produktów wybiera technologie najbardziej zbliżone do naturalnych.
Masło produkowane jest ze śmietany wcześniej ukwaszonej. Osełka pakowana jest
ręcznie. Nowością jest ser SABROSO produkowany w posypce z papryką, pieprzem lub
czosnkiem. Śmietanka 30% jest produkowana bez substancji zagęszczających. Jogurt
naturalny łagodny zawiera wysoką zawartość białka. Cukierki krówki produkowane
są według tradycyjnej receptury. Mogą być produkowane na indywidualne zamówienie
okolicznościowe. W celu zachowania walorów smakowych pakowane są ręcznie. Pobyt
w zakładzie przybliżył technologie przerobu mleka.
=====================================================
=====================================================
Klasa III ZSZ mechanik operator pojazdów
i maszyn rolniczych podczas zajęć praktycznych wykonali naprawę i przegląd stanu
technicznego układu hamulcowego ciągnika doskonaląc umiejętności i wiedzę o
budowie i działaniu pojazdów. JK
=====================================================
=====================================================
..Aby maszyny i narzędzia stosowane w gospodarstwie dobrze służyły należy je właściwie eksploatować, konserwować i w miarę konieczności remontować. Podczas zajęć praktycznych z eksploatacji maszyn rolniczych, uczniowie uczą się agregatowania oraz pracy maszynami i narzędziami. W sezonie zimowym wiele uwagi poświęcają ich remontom. Tym razem pod kierunkiem pana Stanisław Kowala wyremontowano gruntownie bronę zębową...
S.K.
=====================================================
Wiosna to czas wytężonej pracy w rolnictwie, związanej z przygotowaniem i wykonaniem siewu roślin jarych. Uczniowie podczas zajęć praktycznych przygotowują maszyny oraz wykonują prace związane z przygotowaniem materiału siewnego do siewu. Na zdjęciach uczniowie podczas przeglądu stanu technicznego i regulacji czyszczalni zbożowej CZ Major w miesiącu marcu z panem Andrzejem Chmielińskim.
=====================================================
Uczniowie klasy III ZSZ w zawodzie mechanik operator pojazdów i maszyn oraz klasa pierwsza w zawodzie technik rolnik podczas zajęć praktycznych z napraw i eksploatacji maszyn, wykonali naprawę rozsiewacza nawozów Unia Brzeg NO41. Rozsiewacz wymagał kapitalnego remontu zespołów wysiewających oraz dawkujących nawóz. Został także zabezpieczony antykorozyjnie co w przypadku rozsiewaczy nawozów jest najczęstszą przyczyną powodującą uszkodzenia maszyn. Rozsiewacz jest wyposażony w elektrohydrauliczny zespół sterujący ilością wysiewu nawozu, co podnosi jego ergonomię pracy. Naprawy dokonano w miesiącach - styczeń - marzec 2016r.
Poniżej zdjęcia rozsiewacza przed remontem, podczas remontu oraz efekt końcowy.